År 2023 är den svenska monarkins år om nu någon har missat det. Vår kung, Carl XVI Gustaf, har suttit på tronen i hela 50 år. Samtidigt är det 500 år sedan Gustaf Vasas kröntes. Carl XVI Gustaf är den monark som har suttit längst på den svenska tronen. Alla hans namnkunniga föregångare gjorde betydligt kortare sejourer, även om de kanske blev mer bemärkta.
Ingen annan svensk kunglighet har heller varit så bevakad av media. Den tid som Carl XVI Gustaf levt i har sett en explosionsartad utveckling på området. Vissa publikationer har i stort sett levt på vad han och hans familj sysslar med om dagarna. Nyligen kom Karin af Klintbergs dokumentär "Kungen", där hon kämpar för att komma bakom monarkens strama fasad, den som han ständigt visar upp för pressen. Det är något som har visat sig ganska knepigt genom åren; kungen släpper inte vem som helst inpå livet.
Åsa Linderborg å sin sida har i sin aktuella tv-serie "Kungen med två ansikten" valt att titta närmare på kungens reella makt. Ekonomiprofessor Mikael Holmqvist har samma ingång i sin nya bok "Kungen – Sveriges ledare". Boken är sista delen i den trilogi som inleddes med "Djursholm – Sveriges ledarsamhälle" (2015) och som följdes av "Handels – Maktelitens skola" (2018). Holmqvist menar att bevakningen av kungahuset genom åren har varit en glidning från en politisk granskning till ett reservat för nöjes- och skvallerpressen. Synd då kungen faktiskt också är landets statschef och dels har en formell makt, dels en informell sådan.
Baserat på ett rikt och omfattande forskningsmaterial undersöker Mikael Holmqvist hur kungen kan ses som en ledare, utifrån nutida sociala och politiska utgångspunkter. Det är faktiskt lite förvånande att läsa om hur viktig kungen ändå är i många sammanhang. Främst handlar det enligt Holmqvist om dennes konsekrering (kanske kan förklaras med upphöjning) av verksamheter och företag genom sin "royal touch". Visst har man sett orden "Kunglig Hovleverantör" på allt från tablettaskar till ostkakor, men det är mycket större än så. Kungahusets nära band med Wallenberg-sfären skärskådas och här finns mycket att ta del av.
Carl XVI Gustafs mentor som nytillträdd monark var ingen annan än företagsledaren och greven Tom Wachtmeister, en person som var tajt lierad med den mäktiga finansfamiljen. Mikael Holmqvist tror att mycket av den näringslivsinriktade profilen på kungens verksamhet grundlades redan då. Sambandet mellan Djursholm, Handelshögskolan och kungahuset görs också tydlig. Näringslivets eliter har kommit att bli vår tids ledare och symboler för framgång, och här passar kungen in perfekt: "Genom sina aktiviteter, tal och uttalanden som landets statschef, förkroppsligar och symboliserar kungen det marknadsekonomiska samhället, där begreppet 'ledarskap' är centralt för hur han framställs, det vill säga idealiserandet av allas vår förmåga att vara aktiva, engagerade, företagsamma, entreprenöriella, och att tänka positivt." På så sätt, menar Holmqvist, lever kungen upp till valspråket "För Sverige – i tiden".
"Kungen – Sveriges ledare" är liksom de två föregångarna i trilogin ingen lättsam bilderbok som är betald av hovet. Undersökningen är en djupt seriös och mycket omfattande studie. Genom den har Mikael Holmqvist åtgärdat en hel del av det som han själv har efterlyst.