Snårig viktoriansk dröm testar tålamodet

Den brittiska författaren Zadie Smiths nya roman har fått både ris och ros i hemlandet. "Bedragaren" är en bok som riskerar att tråka ut läsaren innan den kommer till saken.

"Bedragaren" är ett slags snårig 1800-talspastisch som testar läsarens tålamod och uthållighet. Först efter 250 sidor väcker Zadie Smith läsaren ur den viktorianska drömmen.

"Bedragaren" är ett slags snårig 1800-talspastisch som testar läsarens tålamod och uthållighet. Först efter 250 sidor väcker Zadie Smith läsaren ur den viktorianska drömmen.

Foto: Charles Parsons/ Lyman W. Atwater/Wiki Common/Public Domain

Recension2023-12-08 11:58
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Zadie Smith
Bedragaren
Övers. Niclas Nilsson
Albert Bonniers förlag

När Zadie Smith debuterade med "Vita tänder" (2000) drog den litterära världen samstämmigt efter andan i förtjusning. Hon var den unga stjärnan som millennieskiftet väntade på. Med hennes sjunde verk går rubrikerna dock isär: "Smith har tappat sina tänder". Kanske beror det på att man känner sig lurad? Den som väntar sig en deckargåta lär snabbt bli uttråkad. Här är det stora politiska perspektiv i fokus. Och allt är betraktat med en kavat hushållerskas blick, som är fäst mot frihetens horisont.

I "Bedragaren" provar Zadie Smith den historiska romanens form och gör ett slags 1800-talspastisch som Niclas Nilsson har översatt till svenska med bravur. I korta scener öppnas ridån till det viktorianska England där vi får möta Charles Dickens rival, den numera bortglömde författaren William Harrison Ainsworth, och inte minst Ainsworths kusin Eliza Touchet, tillika hushållerska och dominatrix. Om den verkliga Mrs Touchet finns inte mycket kvar till eftervärlden men i Smiths fantasi blir hon en "stingslig skotska", beväpnad med hög moral och skarpladdad klarsynthet "i denna uppochnedvända värld".

Likt romanen i sig är Mrs Touchet som en lök med många lager. Under det som är århundradets rättegång – Tichborne-fallet – blir hon nämligen författare. Adelsmannen Sir Roger Tichborne antas vara död när en bufflig karl kommer fram som "pretendenten" och gör anspråk på namn och förmögenhet. Trots att han ser ut och pratar som den slaktare han antas vara får han med sig den breda folkmassan hos vilken sanningen spelar mindre roll. Mrs Touchet blir besatt av den eventuelle bluffmakarens betjänt, Andrew Bogle, en tidigare slavarbetare om vilken hon bestämmer sig för att skriva en roman.

Berättelsen flyttas nu från Storbritannien till Jamaica och Andrews liv på sockerplantagen. Och det är först här, i "boken i boken", efter 250 sidor, som Zadie Smith väcker läsaren ur den viktorianska drömmen.

"Bedragaren" är ett djärvt drag från författaren då den kräver en uthållig läsare som vill stanna kvar och navigera genom det lite snåriga 1800-talslandskapet fyllt av samhällsdebatter, rasistiska utrop och litterära dueller i denna Mrs Touchets "uppochnedvända värld". En värld som är påfallande lik vår egen.