Hur kan någon som är så framgångsrik vara så korkad?

Riskkapitalisten Christen Ager-Hanssens dotter dödar i debuten "Härverk" läsarnas drömmar om att bli stenrika.

Andréa Ager-Hanssen är dotter till riskkapitalisten Christen Ager-Hanssen. "Härverk" är hennes första bok.

Andréa Ager-Hanssen är dotter till riskkapitalisten Christen Ager-Hanssen. "Härverk" är hennes första bok.

Foto: Hilda Randulv

Recension2025-02-21 11:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Andréa Ager-Hanssen
Härverk
Natur & Kultur

Hedda har koll på läget. Hon har hållit på med sin masteruppsats i fyra år, men den här gången ska den bli godkänd. Hon kan berätta för sin mamma och för sina klasskamrater att hon är gravid även om det är väldigt tidigt i graviditeten, för det är ju roligt att ta ut saker i förskott.

Och när hon möter motgångar är det inte alls fel att hantera dem med shopping och genom att vägra prata med sin sambo. Hedda har nämligen lärt sig av sin riskkapitalist-pappa att alla relationer är transaktioner och att inget av värde är beständigt.

Andréa Ager-Hanssens debutroman "Härverk" är en ovanlig bok. Ganska länge under läsningen vet jag inte vad ordet "härverk" betyder och tänker då att det kanske har ungefär samma betydelse som ordet hägring – det vill säga en chimär, något som bara verkar finnas men som i själva verket inte gör det.

När det i boken sedan avslöjas att härverk är ett slags vandalism – att förstöra någon annans egendom – blir jag besviken. För alla problem i Heddas liv tycks handla om saker som bara ser ut att finnas.

Kanske ska titeln illustrera hur riskkapitalister som Heddas pappa vandaliserar sin omgivning? Men även i skildringen av pappan fastnar jag mest för den totala bristen på verklighetsförankring och beständighet i allt han säger. Han ska anlägga världens bästa tulpanrabatt, men det händer aldrig. Han ska bygga en infinity-pool, men det blir inte av. Han byter på eget initiativ ut alla möbler i Heddas rum mot nya svindyra, men frågar aldrig Hedda vilka hon själv vill ha.

Andréa Ager-Hanssens pappa Christen Ager-Hanssen är även han riskkapitalist och var en gång Norges rikaste man. Det är väldigt intressant att få se hur en riskkapitalists privatliv kan se ut och att få ett barns perspektiv på detta.

Jag märker att jag blir förvånad över att en man som är så framgångsrik kan vara så korkad som Heddas pappa framstår. Han behöver konstant höra från barnen att de är imponerade av det han köpt och gaslightar dem när de vill prata om konstiga saker som han gjort under deras barndom. Men kanske är det såhär Elon Musks barn har det? 

"Härverk" får en verkligen att inte vilja bli stenrik. Men framför allt har berättelsen ett väldigt driv och ett vackert, djärvt språk. Författaren lyckas även skickligt väva ihop alla historiens trådar om sorg och längtan. Hon visar vilka värden det är som riskkapitalisterna glömmer bort.