Biztron är ett säkert kort. Det är inget fine dining-ess, utan ett ställe där miljön, stämningen, och läget är det avgörande. Att menyn inte bjuder på någon joker är i sin ordning; det är tryggt och klassiskt och till en human prisnivå. Som det ska vara på en bistro. Lokalen är en gammal patrullfavorit ända sedan Bill & Bulls dagar med sin rymd och rustika känsla, och en vurm för rutiga dukar och levande ljus är lika given som genuint mysskapande.
Vid en meyngranskning känns det mesta igen sen tidigare, lite synd dock att de tagit bort den tyskinspirerade plocktallriken från förrättsmenyn. Vi provar i stället bistroklassikern Moules marinière (95 kr), som sprider en härlig doft av vitlök över bordet. Musslorna är perfekt kokta och badar i en gräddig sås med pigg smak av vitt vin och massor av färsk dill. En bra start får man också med den för en bistro väl lyxiga förrätten ankleverterrin (159 kr), men vad gör det när det smakar så ljuvligt – terrinen kommer in på en brioche i sällskap med inkokt päron, ett alldeles vidunderligt trevligt smakpar. Enklare är löjrom på råraka (175 kr): en rejäl klick löjrom och en frasig råraka – nästan på gränsen till hård i kanterna, men bättre det än mjuk och sladdrig.
Bland varmrätterna finns det olika spår att gå. Mer traditionella rätter som smörstekt hälleflundra eller den obligatoriska fisk- och skaldjursgrytan trängs med pubrätter som Bookmaker toast och sallader och därtill en grillmeny. Fisk- och skaldjursgrytan (195 kr) innehåller bland annat lax, räkor, musslor, krutonger och rotsaker. Aiolin och den rivna parmesanosten som toppar den tomatbaserade grytan bidrar med välkommen krämighet och smakdjup. En fräsch gryta som mättar rejält utan att få en att känna sig stinn.
Wienerschnitzel på gödkalv (198 kr) har funnits på menyn ett tag, men rätten har förändrats något. Till det bättre. Tidigare har patrullen fått köttbiten dränkt i sås (mer om det dock), men nu är tallriken fint såsfri, vilket gör att paneringen behåller sitt fras. Med pommes till och ett ansjovismör är det en helt okej huvudrätt till ett lika okej pris.
Grillmenyn faller emellertid inte patrullen i smaken alls. Grillspettet (235 kr) med oxfilé, lamm, entrecôte och korv serveras liksom alla grillrätter med bearnaise, vitlökssmör och barbequesås , plus att man får välja mellan pommes, gratäng eller potatispuré. Det låter ju bra, men när köttet kommer in fullständigt badande i en väldigt rökig skysås faller hela idén med att man ska kunna ”bygga” sin rätt själv. Där sitter gästen med fyra köttbitar, tre såser – och en smak som man inte bett om som dödar allt: skysåsen. Därtill är köttbitarna väl nätt tillagade och svårtuggade.
På gladare humör blir man dock nästan oavsett vad man ätit före av den varma franska äppelkakan med mandelmassa (89 kr) vars smaker blommar sinnligt. Likaså den varma chokladbrownien (95 kr) med hallonsorbet, alltså en fondant som fått ett enklare namn. Den är föredömligt rinnig och sorbeten schyst och svalkande, även om ett gräddigare tillbehör än sorbet till en så chokladtung skapelse hade varit bra. Tre sorters ost (115 kr) serveras i lagom stora bitar tillsammans med fikonmarmelad, syltat päron, valnötter, färska bär och två sorters knäcke. Kitt- och mögelostarna är krämiga och goda, men ett hårdostinslag är saknat.
Biztron är alltjämt en stabil krogupplevelse som sitter på en rejäl trumf, lokalen. Håller man bara undan för grillmenyn (om man inte är rökfanatiker förstås) så är det mesta gott, vällagat och trivsamt.