Poesi
Fady Joudah
[…]
Övers. Johannes Anyuru & Athena Farrokhzad
Norstedts
Diktsamlingen har en unik titel. Den består av ett antal grafiska tecken: "[…]". Ingenting annat, en kantig hakparentes, ett slags piktogram som poeten själv förklarar på följande sätt: "När utplåningen av Gaza började, upplevde jag att titlar blev omöjliga att föreställa sig."
För att läsa eller recensera hans dikter måste vi först ta oss igenom skammen. Skammen över att det som pågår tillåts pågå. Det ödeläggande kriget mot palestinierna, utplånandet av Gaza, ruinomvandlingen. Samtidigt: uttalar man sin kritik eller bestörtning över Israels krigsbrott fållas man in bland antisemiterna i samtidens svart-vita sortering. En skam över hur idiotiserade vi har blivit.
Fady Joudahs långa diktsamling slår igenom alltsamman, den existerar mitt i katastrofen, ser igenom medias direktsändningar som kapitaliserar på lidandet: "Och mina skärvor, möjliga att samla ihop, därför samlarobjekt. De döda är här för att lära oss vad?" Översättarna Johannes Anyuru och Athena Farrokhzad skriver om detta i sitt kloka efterord.
Kan man alls skriva dikt om Gaza? Jo, men bara om man lägger sikten så att lidandet och dödandet kan förenas med en möjlig framtid. I en intervju med Fady Joudah som citeras i efterordet säger han: ”Civilisationer kommer och går. Hopp har ingen etnicitet, ingen nationalism, hopp begränsas inte av identitet eller tid. Vi kan göra ett val om hoppet.”
Fady Joudah är bosatt i Houston, USA, och har förlorat 120 familjemedlemmar under kriget. Tystnaden inom hakparentesen är samtidens.