Glänser för mycket

Kunskapsglänsandet tar för stor plats i bok om pop och poltik.

Anna Charlotta Gunnarson.

Anna Charlotta Gunnarson.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

RECENSION2014-05-24 11:02
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I efterordet skriver Anna Charlotta Gunnarson om sitt ”hävdelsebehov gentemot killar när det kommer till populärkultur i allmänhet och musik i synnerhet”. En dröm om att bli en del av popnördgruppen fast hon är kvinna.

Den historiska ordningen gör inte det till någon enkel sak och ”Popmusik rimmar på politik” lider en del av det där hävdelsebehovet. I många av texterna staplas så många exempel på varandra att det bara blir tröttsamt. Anna Charlotta Gunnarsons kunskap i ämnet musik är imponerande, men färre exempel hade i flera fall varit att föredra. Poängen hade inte varit mindre tydlig med fyra exempel på låtar om miljonprogrammen istället för tio. Som läsare tappar man fokus på det viktiga huvudspåret.

När Gunnarson istället för att rabbla exempel presenterar politiska aspekter av företeelser man inte hört talas om innan, samt nya vinklar på det man redan hört om, är hon riktigt vass. I bokens korta kapitel får vi reda på politiken bakom Owe Thörnqvists politiska dänga ”Varm korv boogie”, som innan den blev dagisbarnsskoj faktiskt hade ett ilsket budskap. Vi får veta hur det kan gå för kvinnliga deltagare i afghanska ”Idol” om de blottar håret. Och hur popmusik kan lära oss om saker vi aldrig annars skulle vara intresserade av, som bombplan.

En del inslag känns på pappret väl förutsägbara, som Dixie Chicks problem efter uttalandet om att de skämdes över att komma från samma delstat som George Bush och om när Miriam Makeba uteslöts ur Sydafrika. Men hur uttjatade ämnena än är så lyckas Gunnarson genom sin enorma kunskap och (gissar jag) ovanligt ambitiösa research ändå ge något extra, någon vinkel eller några detaljer man inte hade en aning om innan.

Anna Charlotta Gunnarson är mest känd som tv- och radiojournalist och har bland annat gjort den prisbelönta UR-serien ”Pop och politik” i P4. Hon har även skrivit en rad barn- och ungdomsböcker och tonfallet gör att ”Popmusik rimmar på politik” känns riktad till ungdomar. Funderingsfrågorna efter några av kapitlen förstärker skolbokskänslan. Om den är tänkt som diskussionsunderlag i skolan så framgår det inte. Gissningsvis är meningen att den ska fungera både som lärobok och nöjesläsning. Det gör den också, men hade antagligen vunnit på att dra mer åt det ena eller andra hållet.

Litteratur

Anna Charlotta Gunnarson

Popmusik rimmar på politik

Atlas