Sakprosa
Andreas Cervenka
Fuskbygget – Så knäckte bostadsmarknaden Sverige och världen
Albert Bonniers förlag
Ekonomijournalisten Andreas Cervenka, född och uppvuxen i Gottsunda, har skrivit en rad böcker om bristerna i vårt ekonomiska system, och nu har han satt tänderna i bostadsmarknaden. Hans berättelse är hisnande och häpnande. Jag frågar mig gång på gång – är det verkligen så här illa? Är vi verkligen så här lurade, vi som sitter och räknar på effekterna av Riksbankens räntebesked? Vi som nu står där, inför bostadspyramidspelets förestående kollaps. Eller – för att citera Cervenka – vi som redan befinner oss mitt i kollapsen: "Världen har hamnat i ett läge där smärtan inte längre går att undvika, valet handlar bara om vem som ska bära den."
Andreas Cervenka är drastisk, rolig och argumenterar övertygande. "Fuskbygget" är helt enkelt underhållande läsning om fastighetskollapserna. Två exempel är Oscar Properties och SBB, båda två grandiosa projekt som har byggt på samma premiss: räntorna kommer alltid att vara låga; priserna kommer alltid att öka. Det känns obegripligt att någon har kunnat gå på den bluffen. Och samtidigt sitter jag själv där, med lån på en bostadsrätt som jag – ärligt talat – kanske aldrig någonsin kommer att kunna betala tillbaka.
Vem är då skurken? Är det staten som blandar sig i för lite eller för mycket i bostadsmarknaden? Eller de cyniska spekulanterna? Eller ska vi som har lånat till bostäder skylla oss själva? Vilken bastilj ska vi storma? Andreas Cervenka noterar att de dramatiska klimatförändringarna också måste tas med i beräkningarna – se bara på det extremväder som har drabbat Spanien de senaste veckorna.
"Fuskbygget" är lustfylld läsning, men ger en otäck insikt. Andreas Cervenka tröstar oss dock med några goda exempel. Våra nordiska grannländer har till exempel en sundare bostadsmarknad. Men svenska politiker har valt att gynna dem som äger, våra lån subventioneras genom ränteavdrag och våra köksrenoveringar av ROT-avdrag. Och det skapar inga nya bostäder.
Författaren Michail Bulgakov låter i romanen "Mästaren och Margarita" djävulen säga att lägenhetsfrågan har förstört människorna. Andreas Cervenka visar att den här sanningen inte bara gäller Ryssland på Stalintiden, och att det som har förstörts i själva verket är hela världsekonomin. Och han visar tydligen att alla inblandade är fullt på det klara med vad som pågår, men ovilliga att göra det som krävs.