Omväxlande upplevelser på den stimmiga fiskbistron vid Fyrisån

Gastronomiska trotjänaren Hambergs på Fyristorg har i mer än ett kvarts sekel kombinerat fiskbutik med bistro och sällan gjort Krogpatrullen besviken. Inte den här gången heller.

Hambergs vid Fyrisån är en trotjänare bland Uppsalas restauranger.

Hambergs vid Fyrisån är en trotjänare bland Uppsalas restauranger.

Foto: UNT

Recension2024-12-13 15:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är allt som oftast stimmigt, trångt och trevligt på Hambergs, även om lokalen och en del möblemang vittnar om slitage. Vid de tätt intilliggande fönsterborden kan man ofrivilligt sugas in i bordsgrannarnas samtal och yvigt gestikulerande kring skaldjursfaten riskerar att skapa små duggregn av safter. Men det kan Krogpatrullen leva med för den goda stämningens skull. Det ryktas också att restaurangen ska växa in i lokalen bredvid. Det är bara att hoppas att den täta känslan av familjär men kvalitativ fiskbistro består.

Menyn är som sig bör varierande, med några klassiker som snuttefiltar. Sillälskaren lockas av husets egna inläggningar (110 kr), som i all enkelhet serveras med gräslök, persilja och rejäla skivor Västerbottenost. Till och med senapssillen, som kan vara ett otyg där inläggningen dödar råvaran, är balanserad och inte för söt. Ljummen sallad (225 kr) är en annan stöttepelare. Fräscha salladsblad, en grabbnäve hackade kammusslor och hummer samt en pigg vinägrett sherryvinäger gör i all enkelhet jobbet.

undefined
Till vänster: Ljummen sallad. Till höger: Helgeflundra.

Det finns dock tillfällen när det kantrar över åt andra hållet. Rödingen (345 kr) är lite för mycket vid ett av patrullens besök. Utöver fisken kommer det hummerravioli och hummersås till samt en rejäl servering av skönt citrusspetsad morotspuré. Men det blir en aning mycket. Det smakar fint, men balansen blir lidande – som att två rätter smugit sig in på tallriken. Mindre tillkrånglad är helgeflundra (365 kr). En bit fast fisk, några stunsiga räkor och toppad med pepparrot och drypande i smör. Så enkel kan lyckan se ut ibland. 

Helstekt dourade (295 kr) är också en enkel och såhär i adventstid oväntat somrig rätt med endast en sallad och en grillad citron till. Den är som en bättre tillagad variant av den typiska semesterrätten vid en medelhavskaj. 

Krogpatrullen gör givetvis inga besök utan att ta in lite skaldjur. Fatet ”royal” kostar 545 kronor och in kommer en halv hummer, två havskräftor och en rejäl hög med räkor på en isbädd. En liten skål musslor därtill också, och givetvis en len aioli. Om det anses prisvärt eller inte hänger förstås på fräschören, och här finns inget att klaga på. Havskräftorna är underbart söta och slukas snabbt medan hummerns spänst är ljuvlig. Räkorna känns dock alltid tråkiga i sammanhanget. Desto mer överraskar musslorna som är kokta i en fantastiskt smakdjup buljong. Till det hela rekommenderas en äppelstinn, mineralig chablis som såklart inte gör bort sig.  

undefined
Till vänster: Skaldjursfat. Till höger: Cheesecake.

Desserterna är få men bjuder på en del äventyr. Det första: att ta sig igenom ett av de tuffaste och knäckigaste crème brûlée-täckena patrullen har stött på. Denna lite uttjatade efterrätt (99 kr) får sig ett fräscht lyft av den syrliga jordgubbs- och rabarberskompotten till. Det andra: en lite trendigare historia i form av en baskisk cheesecake (125 kr), ni vet den där brända cheesecaken utan botten. Här hissar Hambergs alla segel igen och har inte bara färskost utan även comté och ädelost i blandningen. Det smakar – intressant. Själva kakan är möjligen lite tät i konsistensen, vilket gör rätten ganska mastig. Till serveras också honungssmul, en liten apelsinbit och en kula fänkålsglass. Det är rörigt och överlastat, men som sagt, intressant. 

Desto mindre krusidullig är den raka servicen. Glad, smidig (vilket krävs i denna miljö) och proffsig. Krogpatrullen räknar med att trivas lika bra när Hambergs blir varma i sin nästa kostym. 

undefined
Hambergs vid Fyrisån är en trotjänare bland Uppsalas restauranger.
Hambergs

Totalbetyg: 15 av 20
Mat: 8 av 10
Miljö: 3 av 5
Service: 4 av 5

Adress: Fyristorg 8

Tel: 018-71 21 50

Kök: Nordiskt  

Prisnivå: Medel till hög. Skaldjursfaten kostar såklart en del. Huvudrätterna känns som regel humant prissatta för vad som levereras. 

Övrigt: En inte så omfångsrik men välvald vinlista. Värt att känna till är att Hambergs också är butik som utöver fisk- och skaldjur erbjuder delikatesser av olika slag.