Framtidsdystopi som redan är här

Dave Eggers "Circle" är en originell dubbel: både generationsroman och science fiction i ett. Amanda SetterwallKlingert uppmanar alla som är intresserade av IT-samhället att läsa. *superkaja!*

Du sköna nya värld? Dave Eggers roman "Circle" är ett måste, skriver Amanda Setterwall Klingert och delar ut en superkaja.

Du sköna nya värld? Dave Eggers roman "Circle" är ett måste, skriver Amanda Setterwall Klingert och delar ut en superkaja.

Foto: Tina Fineberg

Recension2014-11-04 08:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dave Eggers "Circle" hyllades när den kom ut 2013. Det vore fantastiskt om den nu utkomna översättningen kunde bidra till att dra upp den på bordet igen, för "Circle" förtjänar att läsas och diskuteras av alla som bryr sig om det så kallade informationssamhället.

Det börjar några år in i framtiden, men inte många. Världens mäktigaste företag, Circle, har köpt Facebook, Google och andra gamla plattformar. De sammanför allt en människa gör på nätet, alla profiler och konton, i en identitet, ett ”TruYou”. Men Circle är inte bara en pionjär i sociala medier, det är också en fysisk värld. De anställda lever i en oas skyddad från världens kaos. Hit kommer den unga Mae som nyanställd på kundvårdsavdelningen. Hon är ambitiös och lär sig snabbt, men arbetet blir alltmer komplicerat. Inte nog med att hon förväntas besvara frågor och hålla koll på kundernas bedömning av henne. Dessutom är det viktigt att hon deltar i det sociala flödet, kommenterar och uppdaterar. Kommunikationen är viktigast, får hon veta.

Dave Eggers har sedan debuten 2000 rört sig i många genrer, och i det här fallet prickat in en originell dubbel: "Circle" är både science fiction och en skruvad generationsroman. Den handlar om en utveckling som börjar i en dröm – ”Med den teknik som finns i dag borde kommunikationen aldrig kunna misslyckas”, som en mellanchef säger – och som drivs vidare inte av ondska utan av vanlig stress, karriärlust och önskan att bli omtyckt. Det är karakteristiskt för bra science fiction att utforska inte bara tekniken utan vad den gör med människor.

Pressen att vara aktiv och få många likes på sociala medier är i dag en realitet för miljontals. Mätningar, ”ratings”, av alla varor och tjänster likaså. Igenkänningen ger hjärtklappning när jag läser de långa diskussionstrådarna, det digitala babblet som måste kommenteras. Jag vill stänga dem, men det går inte.

"Circle" marknadsförs - med allt rätt, ska det visa sig – med referenser till 1984. Det som där var statliga påbud, är i "Circle" företagsslogans. "Circle" har dock också paralleller till en annan klassisk dystopi: "Du sköna nya värld." Den devis som där innebär obligatorisk promiskuitet, ”Everybody belongs to everybody”, har här omvandlats från kroppslig till digital. Du måste kommentera och recensera allt du gör: det tillhör alla. Men människan måste få ha hemligheter, säger Eggers. Informationssamhället måste gå att kliva ur för att tankar ska kunna utvecklas. Det råder ingen tvekan om att "Circle" är en av 2010-talets stora idéromaner.

Litteratur

Circle

Dave Eggers

Översättning: Christian Ekvall

Forum