Skönlitteratur
Salman Rushdie
Kniv: Tankar efter ett mordförsök
Övers. Amanda Svensson
Albert Bonniers förlag
"Kniv” är en bok om varför pennan är mäktigare än svärdet – men också om varför Salman Rushdie är en skrivande människa.
Han överlevde knivöverfallet i New York 2022, då en ung man högg ned honom under en föreläsning om vikten av att skydda författare mot våld, men han förlorade ett öga. Nu formulerar han sig i en tredelad bok som innehåller attentatet, ett tänkt förhör med missdådaren och en essä om upplysningens nödvändighet i kampen mot religionens övermakt.
Det vackraste i den första delen är den ömsinta kärleksberättelsen om kvinnan som han lever med. Förhöret med brottslingen är ett fiktivt porträtt av en fundamentalistisk, rubbad förlorare som utan vare sig ideal eller tanke bara är en grov, föraktlig våldsbrottsling – ett roande avsnitt som leder fram till essän som avslutar boken och som berättar om den tyranni och ondska som går genom världen, om den andliga döden hos de religiösa ledarna och det ohöljda våld som det leder fram till.
Salman Rushdie påminner oss om att upplysningens manifest handlade om tankens frihet, om brytningen med religionens tvångsföreställningar. Nu är det dags igen, eftersom den stora rätten att tala fritt är hotad. "Vi befinner oss i ett berättelsernas världskrig – ett krig mellan oförenliga versioner av verkligheten – och vi måste lära oss utkämpa det", skriver han.
Salman Rushdie dog inte. Hans förövare är inlåst för livet. Ordet går vidare.