Rå skildring av Indiens utsatta kvinnor

"Santosh" är en slagfärdig film om ett Indien präglat av sexism och kastförtryck.

Nykläckta polisen Santosh (Shahana Goswami) utreder ett fall med en flicka som har mördats och dumpats i en brunn.

Nykläckta polisen Santosh (Shahana Goswami) utreder ett fall med en flicka som har mördats och dumpats i en brunn.

Foto: Taha Ahmad

Recension2025-04-24 14:59
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriminaldrama

Titel: Santosh
Visas på: Fyrisbiografen, Filmstaden Luxe
I rollerna: Shahana Goswami, Sunita Rajwar,  Nawal Shukla
Regi: Sandhya Suri
Speltid: 120 min
Betyg: 3

Indien har en dyster historia av brutala våldsdåd mot kvinnor. Så sent som förra sommaren gick tiotusentals människor ut i demonstrationer efter att en läkarstudent våldtagits och mördats på ett sjukhus i Calcutta. För den nyblivna polisen Santosh – i filmen med samma namn – blir ett liknande dåd hennes första riktigt svåra fall. Hon blir utsedd att assistera en erfaren kvinnlig polisutredare med att lösa mordet på en ung flicka ur låg kast, som hittats i en brunn på landsbygden.

Regissören Sandhya Suri tar sig här an flera av det moderna Indiens stora samhällsproblem i kriminaldramats form. Som den sexism och starka sociala hierarki som gör lågkastiga, fattiga kvinnor till samhällets mest utsatta grupp. Men också den byråkrati, korruption och godtycklighet som präglar landets institutioner. När Santosh spårar upp en möjlig förövare nöjer sig hennes chef oroväckande snabbt med den misstänkta pojken. Skyldig eller ej, någon måste straffas för att återupprätta den lokala polisens skamfilade rykte.

Det finns alltså inga hjältar i "Santosh", som är en betydligt råare vardagsskildring än "All we imagine as light" – den andra indiska film som just nu visas på svenska biografer. Här finns en formmässig stramhet, bland annat märkbar genom frånvaron av filmmusik, som upplevs kongenial med filmens hårda socialrealism. Det är knappast nyskapande filmkonst, men däremot en medryckande protest mot ett cyniskt samhälles orättvisor.