Det är över 70 timmar Ingmar Bergman i den smakfulla box som Studio S Entertainment i samarbete med SF Studios ger ut i dagarna, "Ingmar Bergman 100 år". Den enda film som inte är med är påpassligt nog "Sånt händer inte här". Om den sade mästaren själv:
"Det finns några filmer som jag skäms för eller av olika skäl tycker mycket illa om. "Sånt händer inte här" är den första. Den gjordes under häftigt inre motstånd. Den andra är "Beröringen". Båda har cementerat en bottennivå."
"Beröringen" från 1971 finns dock med så man får väl anta att det är det sämsta inslaget då i denna digra samling, fast sämre filmer har jag sett. Boxen som omfattar 28 diskar visar Bergmans bredd, inte bara som regissör. 36 filmer och en tv-serie regisserade av Ingmar Bergman, sex filmer skrivna av Bergman för andra regissörer samt unika intervjuer, bakomfilmer, reklamfilmer, trailers, tv-inslag med mera. Ett flertal av Bergmans verk gör här sin debut på DVD och majoriteten av filmerna ges för första gången ut i digitalt restaurerat skick. En perfekt kompanjon till hans självbiografi "Laterna Magica".
Hans start i större sammanhang blev manusdebuten i filmen "Hets", som även den finns här.
Sedan kom han att under fem decennier skapa filmhistoria som kröntes av den fyrfaldigt Oscarbelönade ”Fanny och Alexander”, ett värdigt avslut om något och till en hel del inpspelad i det Uppsala han föddes i. Här i staden grundlades hans intresse för film efter många besök på Slottsbiografen de gånger han bodde hos sin mormor på Trädgårdsgatan 12, en stunds befrielse från det strängt religiösa prästhemmet.
Religionen kom att spela en mycket stor roll i hans filmskapande, från en aningen burlesk typ som "Döden" i "Det sjunde inseglet" till biskopsporträttet i "Fanny och Alexander". Man anta att det också ingick i den myt om sig själv har skapade.
Utomlands bidrog hans filmer starkt till bilden av Sverige som ett svårmodigt och ångestridet land där majoriteten tog livet av sig om de inte sprang omkring nakna. Eller gjorde bådadera. Som ett slags kuriosa och som ett exempel på hur man förstärkte den bilden i kommersiellt syfte, främst i USA, finns här också med den amerikanska versionen av "Sommaren med Monika", därborta kallad "Monika: Story of a Bad Girl!”.
Det är förstås en fantastisk filmskatt att ha alla (så gott som då) hans nyscannade och digitalt restaurerade versioner i behändig form. Mycket intressant är det också att man fått med så mycket av hans egna tankar om kring det hela, både i filmade intrevjuer och med unika citat ur hans eget arkiv ii de häften som medföljer. Här finns nyskrivna essäer om olika tidsepoker i Bergmans skapande, samt originalaffischerna till samtliga titlar. "Filmen är min älskarinna" som han själv säger. Och humor hade han helt tydligt.
I efterskott känns det rejäla övertramp som myndigheterna gjorde 1976, då han mitt under en teaterrepetition på Dramaten greps av polisen misstänkt för skattebrott helt horribelt. Han friades också senare, men valde att lämna landet för Tyskland under några år där han bland annat gjorde Liv Ullman till ett slags Sally Bowles i "Ormens ägg".
Är det något man kan saknar från hans produktion så är det tv-produktionen av Mozarts "Trollflöjten". Få verk har väl gjort mer för att sprida operakonsten till bredare lager.
Men det är att klaga i onödan då man får så mycket som här i denna unika samling. Filmboxen är limiterad till 2000 numrerade exemplar.