Fåret Shaun tillhör de få tv-program som aldrig tycks bli utslitna, hur många gånger de än visas på tv. Här finns en egenartad atmosfär och känsla för detaljer som gör programmen till en stor upplevelse för ögat, varje gång.
Nu har äntligen tv-serien förvandlats till en långfilm och det är förstås närmast ofattbart att ta in hur mycket arbete som ligger bakom dessa 85 minuter av ”stop motion”-animering där varje bildruta har planerats noga i förväg.
Överföringen till bioformatet har också blivit oväntat lyckad. Tempot är fortfarande högt samtidigt som manusförfattarna ges en möjlighet att staka ut en längre historia med flera stickspår.
Alla som har följt Fåret Shaun vet att de busiga fåren är riktiga ögontjänare som hittar på hejdlösa rackartyg, men så fort bonden dyker upp står de där och betar, precis som vanliga får. När filmen börjar åker bonden in till stan och då passar också djuren på att vända upp och ned på hela gården. När han inte återvänder och matförråden börjar sina, inser plötsligt djuren hur mycket de behöver bonden. De tvingas därför ge sig in i betongdjungeln själva och leta efter honom.
Det blir mycket slapstick och fysisk humor som känns igen från gamla stumfilmer och tecknade klassiker, något som faller sig naturligt i en film som faktiskt helt saknar repliker, annat än ”bääh” eller ”voff, voff”. För de vuxna finns det också gott om träffsäkra samtidsbetraktelser att skratta åt, som att nutida människor är lättlurade eftersom de stirrar ner på sina smartphones hela tiden eller när bonden av en slump blir kändis över en natt tack vare sociala medier.
Mest imponerar dock scenbyggena. Fåret Shauns värld är som en starkt konceptualiserad, lätt sliten men samtidigt naivistisk version av sömnig engelsk landsbygd samt världsmetropolen London. Tack vare den stora bioduken känns det verkligen som om man kliver in i den världen och stannar där hela filmen ut.
När man ser de gamla leranimationerna Wallace & Gromit, 90-talets berömda föregångare till ”Fåret Shaun”, slås man också över hur otroligt långt Aardmanstudion har kommit sedan dess. Man har kompletterat och förfinat tekniken och fått allting att se så skimrande vackert ut, i alla sin aviga krokighet.
”Fåret Shaun – Filmen” är en alldeles utmärkt familjefilm där det verkligen märks att filmmakarna har en genuin kärlek till det de gör och en konsekvens i skapandet som man inte kan ta för givet när det gäller barntillvänd underhållning.