Fångar det oväntade

Karolina Bergström har läst senaste numret av tidningen Vi och fångas av det spretiga.

Serietecknarparet Maria och Jan Berglin berättar om sitt första möte i tidningen Vi.

Serietecknarparet Maria och Jan Berglin berättar om sitt första möte i tidningen Vi.

Foto: Pelle Johansson

Recension2015-08-10 13:16
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De bränner näthinnorna till kol – den prisbelönte tyske fotografen Kai Wiedenhöfers bilder i augustinumret av tidningen Vi. Här porträtterar han, utan stora uthävor, de människor som sårats och överlevt i krigets Syrien. Universitetsstudenten Omar som miste båda sina ben, då han skulle filma attackerna mot sin hemby. Malik, fem år gammal, som skadades i magen och benet under en raketattack. Och elvaåriga Iman, vars högerarm krampaktigt hålls samman av en kall metallkonstruktion.

Det är bilder som dessa som får 102-åringen Vi att glänsa till – de som alltid fångade min uppmärksamhet som barn och tonåring, när föräldrarnas exemplar damp ner i brevlådan. Och att tidningen fortsätter att gå hem i alla åldrar får nog sägas bero på den genomarbetade bildjournalistiken.

Lika tankeväckande är Fredrik Sjöbergs text om den gåtfulle Ulf Malmgren, författare, målare och botaniker vars litterära verk "Västmanlands flora" utnämndes i Svenska Dagbladet till "en blivande klassiker", och som dog ensam och isolerad i en ateljevåning på Kungsholmen och hittades först efter lång tid. Även Liv Akne Anderssons fängslande reportage om det hundfientliga Iran, där den som säljer, köper eller innehar en hund riskerar 74 piskrapp eller sex månaders fängelse. Och inte minst serietecknarparet Maria och Jan Berglins respektive, och givetvis olika, berättelser om hur de båda träffades.

Det är sådana pärlor som fortsätter att göra tidningen Vi värd att läsa, mer än de gängse småmysiga kändisintervjuerna. Även om Johan Norberg i detta nummer förstås gör ett finstämt porträtt av musikern Nino Ramsby.