För den konstintresserade upplänningen är det ingen överraskning att området befolkas av en mängd begåvade konstnärer. För mig, som regelbundet har besökt de lokala utställningslokalerna som konstkritiker, är det definitivt inte det. Men den snabba rotationen av konstutställningar, i kombination med alla andra kulturutövare som pockar på uppmärksamheten, gör likväl att konstnärskap kan hamna i medvetandets periferi. Därför är en bok som ”Om konsten och livet – porträtt av 23 konstnärer i Uppland” ett välkommet inslag i den kulturellt lagdes bokhylla.
Författaren och journalisten Annika Berg-Frykholm har tillsammans med fotografen Lennart Engström besökt 23 konstnärer i deras ateljéer. Konstnärerna berättar för dem om såväl konstnärlig som privat (går dessa någonsin att skilja åt?) bakgrund, utveckling och ambition. Och fram träder 23 konstnärsporträtt som tillsammans fungerar som en genomskärning av det uppländska konstskapandet i dag.
Här hittas till exempel konstnärsnamn som Katarina Sundqvist Zohari, Lars Holm, Hanna Beling och Gustaf Broms. Författaren poängterar, som så vanligt är, att vare sig hon eller Lennart Engström är konstkännare och att det är människan bakom konsten som boken vill lyfta fram. Och tur är väl det. Att fler än de som själva klassar sig som konstkännare skriver om konst är exakt vad konstvärlden behöver. ”Vi har ett elitistiskt konstklimat som skapar ängsliga konsttittare. […] Alla vet något om konst. Vi vet vad vi känner inför något vi ser. Men vi har blivit fråntagna rätten att kommunicera kring det.” som Stina Wollter säger i sitt konstnärsporträtt.
Och det är som tillgängligt, okomplicerat och översiktligt bidrag till kunskapen om och intresset för vårt lokala konstliv som ”Om konsten och livet” vinner mitt gillande. Porträtten, som jag inledningsvis upplever som något stolpiga och onyanserade, visar sig gynnas av just detta: här behövs inte det utsvävande språket eller de komplicerade liknelserna. Nej, de hör rent av inte hemma här. Istället får konstnärernas verk och vardag, återgivna med fint och generöst fotografi, tala för sig självt och förhoppningsvis skapa intresse för konst i stort och dessa skapare specifikt. Bland mina konstböcker kommer den att utmärka sig som den opretentiösa men pålitliga kusinen från landet som rymmer betydligt mer än vad en blick på omslaget kan få en att tro.