Ensam flicka söker tröst och kärlek på nätet

Uppsalaforskaren Sanja Särman fäller en skoningslös dom över internet i debuten "Feng Yongxus förmåga att gråta".

Sanja Särman (född 1987) är konstnär och doktor i filosofi. Feng Yongxus förmåga att gråta" är hennes första bok.

Sanja Särman (född 1987) är konstnär och doktor i filosofi. Feng Yongxus förmåga att gråta" är hennes första bok.

Foto: Märta Thisner

Recension2025-03-07 16:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Sanja Särman
Feng Yongxus förmåga att gråta
Albert Bonniers förlag

Feng Yongxus, kallad Xu, är tolvårig huvudperson i Sanja Särmans romandebut "Feng Yongxus förmåga att gråta". Liksom sin författare har Xu både svenskt och kinesiskt påbrå. Inslammad av ensamhet och smuts bor hon med sin kinesiske pappa i en grå förort.

Han jagar odödligheten och försöker nå den med gymnastiska rörelser, alltmedan han förtvinar av hemlängtan till Kina, glömsk av svälten som han lämnade. Xu skäms för honom. Och älskar honom. Att odödligheten är bluff är hon helt klar över.

I en elegantare våning bor Xus äldre syster och svenska mamma, båda burna av sina livslögner. Systern övar idogt för att bli dansare men kommer aldrig att bli det. Modern skriver och skriver för att bli författare men Xu har sett vilket nonsens det är. Snart skall Xu själv sälla sig till den som ljuger ihop en verklighet åt sig.

Det sker via nätet där hon möter en 15-åring som vill ha henne som sexdocka. I hans iskalla kommentarer och beteende diktar hon in den kärlek och ömhet som är livsnödvändig för henne medan hon drivs av tonåringens första begär, det vars bett kommer att bestå.

Sanja Särman, som är gästforskare i grekiska vid Uppsala universitet, tecknar sin lilla Xu med skissartade men distinkta penndrag, 12-åringens glädje när en jämnårig väljer henne till vän, deras barnsliga lekar och hur nätet slukar dem som en drake. Domen över nätet är skoningslös. Särman kallar det "en asyl där var och en kan undkomma sin existens".