En Uppsalaroman om kvinnokroppen som fängelse

Sigtunabon Marie Lok Björk har skrivit en roman om sin egen mormors såriga väg till kärlek i början på 1900-talet. Boken är en smärtsam och livsviktig påminnelse om att vi inte kan ta kvinnors rättigheter för självklara.

Marie Lok Björk har skrivit en roman om sin mormor och morfar och om hur tiden innan preventivmedel påverkade kvinnors liv. Hon bor med man och två barn i Sigtuna.

Marie Lok Björk har skrivit en roman om sin mormor och morfar och om hur tiden innan preventivmedel påverkade kvinnors liv. Hon bor med man och två barn i Sigtuna.

Foto: Gabriel Liljevall

Recension2021-09-29 14:02
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Marie Lok Björk

"Att välja ett liv"

Bazar förlag 

Nyligen beslöt delstaten Texas aborter efter vecka sex. Plötsligt blev det uppenbart att kvinnor aldrig kan ta några rättigheter för givna. Författaren Marie Lok Björks historiska roman "Att välja ett liv" för debatten om kvinnokroppens rättigheter med röster från en svunnen tid. I boken blir 21-åriga Otilila från byn Harbo, tre mil nordväst om Uppsala, kär i lantarbetaren Åke. De träffas i smyg och planerar ett giftermål. Men när de ska berätta för Otilias föräldrar som äger lanthandeln, anser föräldrarna att Åke inte är fin nog.

Åke försvinner från bygden samtidigt som Otilia upptäcker att hon är gravid. Varken abort eller preventivmedel är vid denna tid i början på 1900-talet tillåtna. Otilia vacklar mellan att skämmas för sin situation och att vägra skämmas för sin älskade dotter som elaka röster kallar "horbarn". 

Otilias omvända klassresa från medelklass till de allra fattigaste är en smärtsam studie i hur samhället har behandlat ensamstående kvinnor med barn. Som en motpol till mörkret finns den upplysta moster Elvy i Stockholm. Hon är barnmorska och kvinnorättskämpe. Men Elvy har också fått välja. Priset hon fick betala för de högre studierna är att hon själv inte har man och barn. 

Marie Lok Björk målar sceniskt upp Uppsalatrakten på 1920-talet med droskor, bröstkarameller och hemförlossningar. Hon skildrar också på ett hjärtskärande sätt Otilias drömmar om kärlek och om att få sälja läppstift i föräldrarnas lanthandel. Drömmar och längtan efter skönhet i ett liv och en tid där de inte ryms. 

Moderskapets pendling mellan att vara det underbaraste och att vara ett fängelse som gör livet omöjligt, framträder gång på gång. Särskilt påtagligt blir detta när Otilia söker jobb på olika butiker i Stockholm. Hon är kunnig, välmeriterad och jobbar hårt, men vad ska hon göra av barnen? I en tid före förskola gör hon det som kvinnor alltid har gjort, tar med sig barnen och försöker trolla med knäna. Det hela slutar med katastrof på mer än ett sätt.

I år är det hundra år sedan kvinnor fick rösta för första gången. Böcker som "Att välja ett liv" är viktiga för att vi aldrig ska glömma vilket helvete det varit att vara kvinna och att vi aldrig kan luta oss tillbaka och ta några rättigheter för givna.