Roman
Geir Gulliksen
Övre port, nedre port
Övers. Cilla Naumann
Wahlström & Widstrand
Redan titeln på denna ömsinta men skarpa roman slår an temat klass och hierarkier. I centrum står, eller snarare ligger, Gladys på sin dödsbädd. Hennes förestående död föranleder yngste sonen Titti att stiga ned i det förflutna. Familjens bakgrund har alltid kastat en skammens skugga över de tre sönerna. Fadern Gunnar var en slarver som misslyckades med det mesta, länge gick han in genom arbetarnas nedre port i vapenfabriken där många i samhället Overberget arbetade.
När Gladys lämnade Gunnar för Karl, tidstypisk chef på fabriken iklädd bruna manchesterbyxor, fick sönerna flytta in i villan som Karls familj hade lämnat. Titti upplevde det som om han bodde hemma hos någon annan, att han tog plats inuti Karls dotter då han lade sig i hennes säng, i rummet där byrån var full av flickkläder.
Geir Gulliksen är en mästare i att hitta talande scener. Titti visar sig dela känslan av att vara iakttagen med fler i familjen. När brodern Ivar släktforskar hittar han lösdrivare och fattigförsörjda. Människor som har iakttagits och bedömts vara sämre.
Med stor känslighet skildras i "Övre port, nedre port" en familjs förflutna. På samma gång gestaltas även sociala och politiska förändringar. Framför allt övergången från ett könstraditionellt 1960-tal till ett 1970-tal där fler kvinnor började yrkesarbeta och fick råd att skilja sig. Men utan att alla hierarkier för den sakens skull försvann.