Dörren till pojkmännens värld slås upp på vid gavel

I Isak Gröndahls läsvärda debut "Symptom" riskerar killar att när som helst bli bortvalda av samhället.

Isak Gröndahl (född 1996) är uppvuxen i Stockholm. Novellsamlingen "Symptom" är hans första bok.

Isak Gröndahl (född 1996) är uppvuxen i Stockholm. Novellsamlingen "Symptom" är hans första bok.

Foto: Severus Tenenbaum

Recension2024-07-26 10:59
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Noveller

Isak Gröndahl
Symptom
Modernista

Det måste vara så himla svårt att vara kille. Särskilt nu på 2000-talet, när man på något sätt måste förhålla sig både till gångna tiders machoideal och samtidens krav på medvetenhet om sina privilegier. Jag kan tänka mig att det ofta blir en krock. Inte minst när man växer upp. I Isak Gröndahls debut "Symptom" behandlas frågan i tolv noveller, om än inte uttryckligen.

Det är en manlig värld. Eller nej, stryk det, det är en pojkvärld. (Isak Gröndahl har själv beskrivit att han fick bråttom att skriva klart novellsamlingen eftersom han insåg att han hade blivit 27 och att historierna snarare passade en 23-åring, som den han var när han började skriva.) Killarna heter saker som John och Leo och Simon. De vill bli filmare eller musiker eller författare och jobbar inom krogbranschen eller hemtjänsten. De har nästan uteslutande killkompisar och livet är meningslöst – men alla drömmer de om något mer.

Tyvärr är inledningsnovellen rätt tråkig. Och jag förstår inte varför Isak Gröndahl envisas med att ibland skriva i tredje person när alla tredje persons-berättare så uppenbart gärna vill vara ett jag. Men nästan alla noveller är riktigt bra. Vassa. Allmänna iakttagelser pyntade med detaljer, framskrivna med snitsiga meningar. Så här låter det till exempel i novellen "RED Epic": "För Joel var filmkonsten som hockey eller vilken materialsport som helst. [...] Kameran som använts i Bergmans 'Persona' var för honom intressantare än verkets uppgörelse med det mänskliga villkoret – om nu Joel mot all förmodan hade sett 'Persona'." Allra bäst är "Simon Berneborg", om en ung kille som skapar alter egon på Facebook, och "Vanka", om manlig vänskap och om att som vuxen inse att man inte är särskilt speciell.

I "Symptom" finns ett överhängande hot. Varifrån det kommer är oklart, men det är tydligt att alla killarna är medvetna om det: de kan bli bortvalda av samhället om de inte beter sig rätt. Tyvärr verkar ingen av dem veta vad som är rätt. De flesta av dem känner därför obehag och äckel både inför sig själva och inför andra. Som i titelnovellen, i vilken en ung kille med impotens fortsätter att försöka bli av med oskulden trots flera misslyckanden och äckelkänslor. För vem gör han det?

Hur som haver. Det är en jättebra novellsamling. Läs den. Särskilt om du vill veta hur killarna har det.