Demokrati på avvägar

Stewe Claesons nya roman "Komma nära" är ett viktigt inlägg i valrörelsen, skriver Bo-Ingvar Kollberg.

Språkkonstnär. Stewe Claeson är en urstyv stilist och prosakonstnär.

Språkkonstnär. Stewe Claeson är en urstyv stilist och prosakonstnär.

Foto: Christer Ehrling

Recension2014-08-18 08:15
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den för några år sedan uppmärksammade muthärvan i Göteborg blev en väckarklocka som ledde till att den gängse uppfattningen om svensk hederlighet fick sig en törn. I samband med kommunal upphandling av byggtjänster hade flera av de inblandade passat på att skaffa sig egna fördelar i en byteshandel utanför allmänhetens insyn. Händelserna har inspirerat Stewe Claeson till hans nya roman ”Komma nära”, som utspelas på en konsultbyrå, som har till uppgift att på oberoende basis hålla ett öga på den demokratiska beslutsprocessen.

Den närmast föregående boken, Den tjugotredje dikten, handlade om vårt behov av tystnad och stillhet i ett alltför högt uppdrivet livstempo. Nu ställer sig författaren mitt i blåsten och iakttar hur ideal och förtroendekapital på kort tid förflyktigats och ersatts av girighet och habegär. Och det har gått fort. Värderingar och ledstjärnor som till för inte så länge sedan styrde samhällslivet har fått stryka på foten för pragmatiska överväganden. I en globaliserad ekonomi gäller det att måna om arbetsplatser, service och infrastruktur. Även om andra värden, som miljöhänsyn, måste offras.

Utan att vara en roman som inrättar sig i någon uttalad ideologisk fålla, eller kanske just därför, har Stewe Claeson skrivit en bok som passar väl in i höstens valrörelse. Dessutom närmar den sig de här frågorna allra mest från en prövande position. Att granska olika samhällsproblem brukar annars vara en uppgift för massmedia och journalistiken. Säkert med en hel del fog för sig låter författaren i stället Tredje statsmakten bli ett språkrör för partipolitiken eller ser den i kompanjonskap med makthavare och ekonomiska intressen. Återstår alltså för en liten konsultbyrå att fylla rollen. Vilket givetvis inte går, avhängig som den är av uppdrag utifrån.

Bokens huvudperson, idealisten Pontus, blir på så sätt inte precis någon hjälte i vanlig mening. Snarare rymmer romanen en tämligen mörk samhällsbild. Men samtidigt väcker Stewe Claeson också andra frågor till liv. Och de är närmast av filosofisk karaktär och har med sådant som sanning, minnet, jaget och en människas identitet att göra. På ett grundläggande plan finns också spörsmålen om tidens gång, vad vi menar med begreppet historia och vad ett samhälles förvandling gör med människorna. Som vanligt visar Stewe Claesson vilken språkmästare och urstyv prosakonstnär han är. Där har han få medtävlare.

Litteratur

Komma nära

Stewe Claeson

Norstedts