Sakprosa
Lasse Berg
Tillsammans: Människan som människans räddning
Ordfront förlag
I Båstad satt på 1950-talet gossen Lasse Berg och hörde upptäcktsresanden Sten Bergman berätta i radio om kannibaler på Nya Guinea. Han skrev och bad om att få följa med men fick inget svar. Likväl skulle han komma att tillbringa många år av sitt liv på resande fot.
I boken "Tillsammans" berättar Uppsalabon om vad han såg och insåg under sina många resor. Utifrån det pekar han på vad vi nu kan göra mot klimatkrisen och för att slippa krig och folkmord. Avgörande är, betonar han, den berättelse som de styrande trummar i sitt folk. Till exempel Hitlers om att arier är överlägsna och judar är kackerlackor som måste förintas.
Han betonar prognosers bräcklighet. Till exempel hur den om befolkningsexplosion och världssvält kom på skam. I stället gick Asien mot exempellös ökning av välfärd, livslängd och läskunnighet samtidigt som världens befolkning steg från 3 till 8 miljarder.
"Tillsammans" är en förtvivlans appell till oss alla att anamma den drift till samarbete för det gemensamma bästa som enligt historien är människans mest framträdande drag. Den är också ett varningsrop för "den starke mannen" – en Hitler, en Putin, en Trump – som med hjälp av slagord, massmöten, medier och människors brist på hopp lyckas hetsa "vi mot dom".
Lasse Bergs utgångspunkt är att människan är god. Vi blir lyckliga när vi gör någon glad. Han pekar på årtusenden utan krig under människans tidiga historia och på miljonbefolkningar som har levt hundratals år i fred.
Den livsstilsändring som klimathotet kräver ser Lasse Berg som fullt möjlig. Pandemin är hans exempel. Då bytte hela världen livsstil för vår gemensamma överlevnads skull. Berg ser bara en väg dit. Att demokratier och diktaturer talar med varandra och gör gemensam sak.
Lasse Bergs metod är att ge exempel från det som han själv har upplevt i Rwanda, i Indien och bland bushmän i Kalahari. Det blandar han med glimtar från sin barndom med en svårt sjuk syster, sin tid som pilot och meteorolog hos flygvapnet och ögonblicket då han fick veta att hans dotter Linda hade hittats död.
Det är intressant. Det är mänskligt. Men kanske är det för mycket. "Tillsammans" pekar ut mekanismer som för oss mot avgrund eller räddning. Risken är dock att boken är för spretig och för tjock (432 sidor) för att få det genomslag som den är värd.