Brännande om imperiet Konsums uppgång och fall

"Huset mitt i byn" är en angelägen bok om hur Kooperativa förbundet gestaltade idéerna som byggde det moderna Sverige.

Jonas Fröberg är journalist och författare. Han har tidigare skrivit böckerna "Kampen om Saab" och "Masonit".

Jonas Fröberg är journalist och författare. Han har tidigare skrivit böckerna "Kampen om Saab" och "Masonit".

Foto: Moa Sandström

Recension2024-11-22 11:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sakprosa

Jonas Fröberg
Huset mitt i byn
Weyler förlag

I journalisten Jonas Fröbergs läsvärda bok "Huset mitt i byn" står en sak snart klart. De kooperativa idéerna inom Konsum var intimt förknippade med Folkhemmets tankar om sammanhållning och demokrati. Sådant som en bra bit in på 1900-talet fortfarande pekade mot framtiden. Bakom de kooperativa butikerna, som så småningom skulle bli en del i Sveriges största företagskonglomerat med egna fabriker, varuhus, fastighetsbestånd och bensinstationer fanns även arbetarrörelsens bildnings- och skötsamhetsideal.

Jonas Fröberg tar sin utgångspunkt hos äldre släktingar i Myckelgensjö i Ångermanland. Inte minst hos farfar Axel som 1939 var med och startade en kooperativ butik. Axel och de flesta av hans vänner var fattiga skogsarbetare som länge handlat dyra livsmedel på kredit till ränta och hamnat i skuld. Kooperationens idé hämtades från England. Vävare ville handla billigare och låta överskottet gå tillbaka till medlemmarna. I Sverige skulle målet inte bara bli ekonomiskt utan också visionärt. Man ville skapa "en lyckligare mänsklighet".

Jonas Fröberg varvar den lokala historien med Kooperativa förbundets framgångar nationellt. Priser på allt från margarin till glödlampor sänks och karteller faller. Berättartekniken fungerar gestaltande och skapar komplexitet. Enstaka gånger känns utvikningarna om Fröbergs släktingar något närsynta, men oftast ger de kött och blod åt en skildring som annars kunde ha blivit väl teoretisk.

År 1936 skickade USA:s dåvarande president Franklin D. Roosevelt en studiekommission till Sverige. Marquis Childs hade i boken "Sweden: The middle way" hävdat att starka folkrörelser i vårt land hindrat kapitalismen från att förgöra sig själv på det sätt som den hade gjort på flera andra håll i Europa. Den kooperativa rörelsen imponerade allra mest. Men tiden skulle förändras. Balansen mellan demokrati och effektivitet bestod inte. Stordrift och lönsamhet blev allt viktigare. Längs vägen ersätts en samhällsanda formad av "vi" och "vårt" med en annan där "jag" och "mitt" är viktigast. Kooperationen krisar med företagsförsäljningar, sammanslagningar och nedläggningar. Allt fler av de småbutiker som är kvar i dag drivs som franchise och någon återbäring finns inte.

Ändå lyckas Jonas Fröberg sluta sin berättelse i en ljusglimt. I ångermanländska Myckelgensjö har man startat ett bykooperativ som driver en butik där folk samlas. Och den går faktiskt med en liten vinst.