Galenskapare med rätt att bjuda på ett gott skratt

"Det ska va gôtt å leva" är en klart sevärd om än tv-mässig film om västgötarna som gav oss "Macken" och flera andra humorklassiker.

Galenskaparna och After Shave såg dagens ljus när en humorgrupp och en barbershopgrupp slog sina påsar ihop. I år har gänget roat svenska folket i hela 40 år.

Galenskaparna och After Shave såg dagens ljus när en humorgrupp och en barbershopgrupp slog sina påsar ihop. I år har gänget roat svenska folket i hela 40 år.

Foto: Scanbox Entertainment

Recension2022-09-09 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dokumentär

Titel: Det ska va gôtt å leva

Visas på: Bio

Medverkande: Claes Eriksson, Anders Eriksson, Kerstin Granlund

Regi: Anna Hammarén, Håkan Hammarén, Rasmus Ohlander

Speltid: 100 min

Betyg: 3

Det är förstås en tuff utmaning att sammanfatta en 40-årig karriär på dryga en och en halv timme. Men paret Anna och Håkan Hammarén lyckas förvånansvärt bra när de tar sig an Galenskaparna och After Shave (jorå, de säger själva i filmen att de tycker att gruppnamnet är dåligt, men att det blev som det blev när två grupper blev en). Från studentspex i Göteborg över slitsamma år till en obestridlig kultstatus går färden som skildras genom intervjuer, privata filmer och klipp från olika föreställningar och filmer.

Gruppen är på många sätt inspirerade av Tage Danielsson, vilket motorn Claes Eriksson också medger. Deras föreställningar har bjudit på många skratt genom åren, men är jämfört med till exempel Hasse & Tage aningen snällare. Man har valt träffsäkra parodier och pastischer i stället för satir och ironi. Det är som Claes Eriksson själv konstaterar: gruppens uppgift är att bjuda på ett gott skratt och lätta upp stämningen i livet. Det är nog bara när Ny Demokrati såg dagens ljus som de gjorde mer regelrätt politisk satir.

"Det ska va gôtt å leva" ger en god inblick bakom kulisserna, där det står klart att det är just Claes Eriksson som har hållit i rodret. Han framstår som en ödmjuk diktator med sin kluriga uppsyn. Det framgår i undertexten att flera av de övriga i ensemblen (lillebror Anders Eriksson, Kerstin Granlund, Per Fritzell och så vidare) nog hade velat ha mer att säga till om – och ha fått lägga till eget. Några större konflikter verkar de dock inte ha haft. Det inre klimatet i gruppen tycks ha varit som deras föreställningar.

"Macken" får väl sägas vara deras tour de force, både tv-serien och den scenföreställning som kom senare. Där hördes många av låtarna som numera är klassiker, varav en har lånat sig till titeln på filmen.

Claes Eriksson sägs i filmen avsky recensenter och glömmer aldrig en dålig recension. Här kan han (och jag också?) vara lugn. Filmen om humorgruppen är klart sevärd. Lite förvånande att den går upp på biograferna bara. Formatet är så typiskt tv-mässigt med sitt upplägg. Men den ska väl dit så småningom.

Galenskaparna och After Shave ska ha ett tack. De har gjort livet en smula mer "gôtt å leva".