Krogkoncentrationen kring Vaksala torg och Konserthuset avtar inte. Senaste tillskottet Duo ligger insprängt mellan Sverres och Klang kitchen. Men där grannarna kanske inte lyckats fullt ut gör Duo relativt mycket av lokalen i botten på 60-talshyreskåken. En tämligen ren elegans med ljusa träbord, fiskbensgolv och i övrigt mycket grått och svart. Lite mörkt men mysigt, tack vare lampor som ger varje bord en känsla av en egen liten sfär.
För den som vill reta aptiten finns en snacksmeny där friterad svartrot med xo-sås (60 kr) sticker ut som en kul umamibomb. Drinklistan är också lång och ambitiös. Huvudmenyn å sin sida är ganska koncentrerad och nästan lite onödigt sparsam med detaljer. Det blir många frågor till den mycket uppmärksamma personalen.
Duo briljerar stundtals på förrättssidan. Marulkskind, bouillabaisse & morot (165 kr) är en mustig historia med en liten kindbit i mitten, omgärdad av vackra orange stråk av den sydfranska soppan, fast i Duos tappning är det mer som en kräm, där en tydlig sötma gifter ihop anrättningen. Den mer subtila Stracciatella & vintertomater (150 kr) är utsökt smeksam med len ost, rostade valnötter, zeststrimlor och små tomathalvor. Tartaren på jordärtskocka (140 kr) är en fin kombination av olika konsistenser, men där märks en viss översaltning, som tyvärr kommer att återkomma i flera rätter under de besök som patrullen har gjort.
Bland huvudrätterna börjar det spreta lite mer. Bland toppnumren finns Entrecôte, dill & pommes frites (345 kr). Låter kanske inte spännande, men är en oanat fräsch historia med perfekt tillagad köttbit som vilar på ett hav frissésallad med lite fond och en dillmajonnäs som sällskap. Pommesen är spänstiga och har fått en snabb vinägerdusch. Griskind, krämig majs & jalapeno (320 kr): den långkokta kinden är underbar och har en hög sälta efter att ha marinerats i soja, vilket fungerar som motvikt till majsens sötma.
Men patrullen har också ätit en ryggbiff med shiitake och potatis (345 kr) där sältan i tillbehören tippade över helt och sänkte rätten.
Fjällröding, risotto & broccoli (350 kr) är bättre, men också lite ur balans. Den ena, lite mindre fiskbiten har hunnit bli överbakad och risotton till dras också med rejäl sälta och en lite skarp ostsmak. Men tuggmotståndet i grynen är perfekt.
Bland desserterna finns också toppar och dalar. Kokos & lingon (110 kr) är ett härligt möte mellan en söt kokosparfait och lingon som tillåtits behålla sin bitterhet. Vaniljglassen med riven choklad, olivolja och salt är din för mycket prisvärda 55 kronor
Att ha med lite sälta kan vara ett bra sätt att undvika att gå ner sig i sötträsket. Men i choklad & banan (115 kr) blir det en mindre smakvärd krock gentemot chokladen. Även vinteräpplen, gräddfilsglass & karamell (110 kr) blir lite för bråkig i munnen, äpplena är smaktunna och kan inte matcha de andra tuffa smakerna.
Krogpatrullen har sammantaget haft det trevligt på Duo. Och ännu trevligare kan det säkert bli. Det känns som att allt inte riktigt hunnit sätta sig, vilket lite skilda upplevelser vid våra olika besök intygar. Miljön är hellyckad utefter förutsättningarna, personalen omsorgsfull och kunnig och maten når stundvis höga höjder, saltexcesserna till trots.