Många gånger har patrullen tagit trapporna en våning upp i Saluhallen med förhoppning om att få sig ett litet matäventyr, och sällan varit i närheten av några besvikelser. Jay Fu’s är ett säkert kort, helt enkelt. Fortfarande? Efter tio år så vore det inte konstigt om vissa ”krämpor” kunde skönjas. Men nej, förutom att en del inredningsdetaljer börjar kännas lite 00-tal, är kreativiteten och fräschören i det som hamnar på tallrikarna alltjämt på topp och den övergripande miljökänslan är mysmurrigt hemtam.
Menyn bjuder på ett urval makis, förrätter, huvudrätter, en grillmeny och desserter. Som vanligt har alla rätter så många ingredienser att man blir imponerad av att serveringspersonalen minns ens hälften av dem.
Att låta köket rulla in en ”duck hunt” som start är en god idé. In kommer sex stycken lätt tempurafriterade makis med bland annat anklevermousse, grillsås och fruset rivet äpple. Kanske inte så pikant i smaken som man kan tro, men mumsiga. Klart kul är ”hot dog boogie”, ett svart potatisbröd med ”korv” på pilgrimsmussla och hummer. Därtill ingefärsketchup. Smakar mest mussla i ärlighetens namn, men en riktigt rolig start med fluffigt bröd och lagom kladdighet.
Den helvegetariska förrätten ”coco chanel” kallas ”kokosceviche” i menyn. Kokosen är dock i minoritet och rätten består mest av avokado, med lime, koriander och mynta. Därtill sorbet, också på avokado. Fräschören och cevichevibben är fin och kompenserar bra för avokadoöverdosen.
Vid val av huvudrätterna kan notan springa iväg. Särskilt om man ger sig på grillmenyn. Patrullen låter tusenkronorsbitarna vara ifred och tar i stället in en 250 grams hängmörad hälsingebiff (450 kr), vars fina marmorering och djupa smak är en fröjd för gommen.
På vanliga menyn finns mycket gott, till exempel ”smoke veal every day” ¬– en långgrillad kalventrecôte som effektfullt serveras i en glaskupa fylld med hickoryrök. En rätt som funnits i lite olika upplagor, varav den nuvarande är klockren med baconslaw, cheddarmajs och krispiga små puckar av friterad sötpotatispuré. Rökigt, sött, salt, härligt.
”Lick it up” är en på traditionellt Jay Fu-vis maffig rätt med många detaljer. En miso”bränd” göspuck samsas med tempurafriterade kantareller, jordärtskocka och en citrusvinägrett på tallriken. Bland annat. Även det en toppenrätt.
Klarar man av en dessert också är det lika bra att ta en ”chocolate meltdown”. En rund chokladboll serveras, snabbt häller servitören på kolasås som får hela bollen att smälta. Kvar blir smält choklad, kolasås och popcornglass.
”Swedish fish” är en trevlig efterrätt, särskilt för dem som gillar när det syrliga får ta plats bland sötsakerna. Hallonpannacotta formad som två fiskar simmar runt bland vit choklad-bräck, kulor av frozen yoghurt-glass och lingon. En god och vacker efterrätt. Även ”frosty” är en gullig historia, en stjärnformad bit cheesecake kommer in på en vacker tallrik och med små maränger omkring sig och en mycket frisk klick margaritasorbet som får söderhavskänslan att kulminera.
Påhittigheten är med andra ord intakt på Jay Fu’s, som numera känns som en veteran i Kroguppsala, men samtidigt oerhört uppiggande ungdomlig. En skön kontrast är den nedtonade, avslappnade servicen. Det är lätt att trivas på Jay, och när man tar trapporna ned igen så är stegen lätta trots frosseriet.