Ingen hatar ljudböcker mer än Gunnar Nirstedt

Gunnar Nirstedts förlag firar fem framgångsrika år – men behöver i framtiden jobba på sin attityd.

Gunnar Nirstedt är förläggare och driver sedan 2019 förlaget Nirstedt/litteratur. Han är även verksam som författare. Senast gav han 2023 ut "Elefantupploppet i Skänninge 1806".

Gunnar Nirstedt är förläggare och driver sedan 2019 förlaget Nirstedt/litteratur. Han är även verksam som författare. Senast gav han 2023 ut "Elefantupploppet i Skänninge 1806".

Foto: Kristofer Andersson

Recension2024-01-26 11:58
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jubileumsbok

Gunnar Nirstedt
Breven från förläggaren
Nirstedt/litteratur

Gunnar Nirstedt var ingen dununge när han startade sitt förlag. Han hade en lång karriär bakom sig på Bonniers, en arbetsgivare som han lämnade i protest mot att förlaget "övergett kvalitetslitteraturen".

Under egen flagg har Nirstedt haft vanan att skriva några ord om varje bok i ett till kulturredaktionerna medföljande brev. För att fira jubileet samlas breven nu i ett slags katalog över förlagets utgivning.

Bland författare med Uppsalakoppling kan man nämna Sebastian Johans och Nils Håkanson. Nämnas ska även att man nyligen gav ut Sven Delblancs romansvit "Hedebyborna" i nyutgåva.

Trots sin späda ålder kan förlaget stoltsera med böcker som har vunnit eller varit nominerade till tunga litteraturpriser. Dock är det inte de framgångsrika titlarna som man fastnar för, utan de som har gått obemärkt förbi. Vad är det som avgör en boks öde? Ett förord på ämnet hade varit välkommet.

I stället för ett förord ackompanjeras även denna bok av ett brev, dock skrivet av förlagets operativa chef Kristofer Andersson. Bland annat slår han fast att ingen bok utgiven på förlaget funkar som ljudbok. Och så ska det vara ty man riktar sig till "läskunniga".

Ingen hatar ljudböcker mer än Gunnar Nirstedt, och det är inget fel med det. Men jag frågar mig om förlaget verkligen bottnar i sin kaxiga attityd. "Hedebyborna" borde väl funka perfekt som ljudbok? 

Gränsen mellan att streta emot och att vara en bakåtsträvare är ibland hårfin.