Biografi
Annika Persson
Elsa och Natanael Beskow – En kärlekshistoria
Albert Bonniers förlag
Annika Persson är fenomenal på att älskvärt och vardagligt skildra färgstarka personer, samtidigt som hon riktar strålkastarljus mot förbisedda sidor i deras liv och infogar dem i den tid som de levde i. Hennes nya biografi "Elsa och Natanael Beskow – En kärlekshistoria" är därvidlag inget undantag. Tidigare har hon utfört samma konststycke i böckerna om Lena Nyman och Märta Måås-Fjetterström.
Elsa och Natanael Beskow var båda världsnamn i sin samtid – men främst han. År 1947 nominerades han till Nobels fredspris. Parets mål var att "leva för dem som lider". Han, en brinnande idealist, konstnär och präst, avstod från att prästvigas därför att han inte kunde lova det som kyrkan krävde av honom: att aldrig tvivla. Ett tvivel som han uttryckte för sonen, konstnären och författaren Bo Beskow, när Elsa 1954 låg döende i cancer. Hon var övertygad om att möta Natanael efter döden, vilket Natanael tyckte var naivt.
Elsa var 19 år och Natanael 28 när de möttes 1893. Båda studerade konst och Elsa satt modell för honom. Han blev blixtkär. Direkt efter sista sittningen friade han per brev. Han fick nej av Elsa och hennes frisinnade familj, men hade efter ett par dagar bestormat dem till ett ja. Värre var det att övervinna Natanaels allvarstyngda prästfamilj. Men giftermål blev det. Paret fick sex pojkar som Elsa skötte liksom allt annat, när hon inte, mitt i röran, ritade och skrev det som blev starten för det svenska barnboksundret: "Tomtebobarnen", "Puttes äventyr i blåbärsskogen", "Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin" och så vidare.
Viktor Rydbergs änka Susan, som berörts av Natanaels arbete för de utsatta, lät familjen Beskow bo gratis i Rydbergs trävilla Ekeliden i Djursholm mot att de skötte huset. En dag blev familjens minsting, åttaårige Dag, påkörd och dödad av en isjakt på isen nedanför huset. Elsa märktes för livet. Natanael var präst i Djursholm och rektor för Djursholms samskola när han inte flängde runt och höll brandtal för fred och ett drägligt liv för de fattiga. Samtidigt kämpade Elsa för att vackra, billiga böcker skulle nå också de fattigas barn.
Elsas och Natanaels livslånga kärlekssaga glimtar fram ur deras underbara brev, som citeras flitigt i boken. I ett av dem berör Natanael hur krånglig han är och fortsätter: "Men likväl fyller du mitt liv och omger mig med din närvaro."