Vass skärpa i kultförklarad surrealistprosa

Kafkas mörker lättas upp med svart humor i Friedrich Dürrenmatts äntligen översatta efterkrigsnoveller.

Friedrich Dürrenmatt (1921–1990) var en schweizisk författare, dramatiker och regissör.

Friedrich Dürrenmatt (1921–1990) var en schweizisk författare, dramatiker och regissör.

Foto: Ellerströms förlag

Recension2025-01-10 11:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Noveller

Friedrich Dürrenmatt
Tunneln och andra noveller
Övers. Jan Erik Bornlid
Ellerströms förlag

En av tungviktarna i den tyskspråkiga efterkrigslitteraturen, Friedrich Dürrenmatt, visar i "Tunneln och andra noveller" hur vass den intellektuella skärpan kunde vara i dåtidens surrealistiska texter.

Fyra av hans tidigare oöversatta noveller finns nu på svenska. "Tunneln" är den i särklass bästa. Dess feta, 24-åriga huvudperson, en student på väg till universitetet, stoppar tussar i öronen, sätter på sig solglasögon och bolmar cigarr för att skydda sig mot världen. Men vad hjälper det när hans tåg plötsligt stupar rakt ner mot jordens innandöme i en obegripligt lång tunnel som aldrig förr funnits på sträckan.

Hemsk och tankeväckande är också novellen "Huset" om en ung matematikstuderande som tror på verklighet och grundforskning, men som får ge sig för slumpen och rivs i bitar av dårskap, lusta och beskedlighet.

Av de två övriga texterna är "Hunden" en bagatell om ondska och skräck och "Det välgödda korset" en satirisk allegori om Schweiz neutralitet under andra världskriget.

Dürrenmatt var schweizare, författare, dramatiker och regissör. Han blev världskändis med pjäsen "Den gamla damens besök" (1957), som blev film med Ingrid Bergman och Anthony Quinn.

Rebecka Kärde pekar i sitt efterord på hur Dürrenmatts personer mitt i vardagen oväntat rycks ut ur verkligheten in i det absurda. Alltid avgår de med döden. Det är med andra ord som livet självt; vi begriper ingenting. Och så dör vi. Släktskapet med Kafka är uppenbart men mot Kafkas mörker ställer Dürrenmatt sin svarta humor. Den präglar texterna.