Veckans snackis
Poker face
Sky Showtime
Ett skepp från USA har äntligen lagt till i Europa lastat med tv-serien som i vintras gjorde dundersuccé på andra sidan Atlanten. "Knives out"-skaparen Rian Johnsons nya mordmysterium "Poker face" är den knasiga retrodeckaren som den senaste veckan har fått tusentals svenskar att skaffa abonnemang hos den i Sverige föga populära strömningstjänsten Sky Showtime. "Poker face" följer Las Vegas-servitrisen och tillika levande lögndetektorn Charlie Cale (Natasha Lyonne, mest känd från "Orange is the new black") som tvingas ut på en äventyrlig roadtrip när hon råkar lista ut vem som har mördat hennes kompis och kollega. Hack i häl har hon säkerhetschefen Cliff (Benjamin Bratt). Stjärnor som Nick Nolte, Adrien Brody och Chloë Sevigny radar upp sig och Lyonne har redan kammat hem en Emmy för rollen som Charlie.
Veckans premiär
Taelgia
SVT Play
SVT:s stora höstsatsning är en värdig arvtagare till välproducerade, verklighetsinspirerade och engagerande tv-serier som "Kalifat" och "Tunna blå linjen". Gabriels farsa spelar bort alla pengar och familjen måste flytta ut i förorten. Gabriel (John Hanna) blir där bästa kompis med den streberaktige småskurken Marko (Jonay Pineda Skallak). Men när grabbarna begår ett misstag lackar folk högre upp i gangsterhierarkin ur. Hur är det då med namnet? Jo, serien utspelar sig i Södertälje och Taelgia är stadens typ fornnordiska namn. Jag skulle ljuga om jag påstod att SVT:s svar på "Snabba cash" inte är spännande och därtill en rätt snygg (om än onyanserad) skildring av Södertälje. Men jag frågar mig också om det fortfarande är försvarbart med underhållning om gängkriminalitet och pressad svensk polis.
Ny säsong
Sex education
Netflix
Varför i hela fridens namn lägger man ned den här succén efter bara fyra säsongen? Kanske för att många av skådespelarna har valt att hoppa av den hyllade komediserien. Säsongen som i dagarna hade premiär blir alltså den sista om tonårskillen Otis (Asa Butterfield) som har lärt sig allt han kan om sex av sin mamma. Lugn, det är inte så illa som det låter. Mamma Jean är uppburen sexterapeut. Även om flertalet skådespelare saknas (bland andra vår egen Mikael Persbrandt) eller fasas ut redan i början av säsongen återser man också flera bekanta ansikten. Inte minst är det en ren fröjd att se veteranen Gillian Anderson i rollen som Jean. Med tanke på insatsen här och som Margaret Thatcher i fjärde säsongen av "The crown" är frågan: När tusan ska Anderson få huvudrollen i en Netflix-serie?
Veckans spin-off
The Continental
Prime Video
I "John Wick" (2014) väcktes en hämndlysten mördarmaskin till liv när gangsters dödade hans älskade hundvalp. (Upp med handen alla hundälskare som inte skulle hämnas på hundmördarna!) Tre uppföljare senare har jag personligen tröttnat på filmserien med Keune Reaves. Det har dock inte biopubliken. Fjärde filmen lockade i våras stor publik till biograferna. Nu satsar man också på en spin off i form av en föregångare stöpt som en miniserie. "The Continental" är en resa tillbaka till 1970-talet som berättar bakgrundshistorien om Winston Scott, den karismatiske ägare till hotellet The Continental där yrkesmördaren John Wick och hans likar är fredade. "The Continental" är pigg i jämförelse med senaste filmen och det är oväntat välkommet att se en åldrad Mel Gibson spela välklädd skurk. Ett stort plus är också att svensk-franska Charlotte Brändström har regisserat det bästa av de tre avsnitten.
Veckans joker
Mickes båt
SVT Play
Sportjournalisten och programledaren Micke Leijnegard ("Mästarnas mästare", "Tjuv och polis") har fått ta över en gammal träbåt som heter Moster Jann efter en gubbe som heter Arne. Nu ska han försöka få båten sjöduglig med hjälp av det härliga gänget på Heleneborgs båtklubb i centrala Stockholm. Det kanske inte låter jättekul om man inte gillar träbåtar eller tycker att Leijnegard är en mysfarbror i klass med svikaren Ernst Kirchsteiger som lämnade SVT för TV4. Men "Mickes båt" som består av ett antal korta avsnitt är en förvånansvärt trivsam minidokumentär och en varm filt att svepa om sig i en kall och cynisk värld. Det är också ett slags hyllning till alla människor därute med passionerade intressen.