SVT-program söker Uppsalakonstnärens försvunna dotter

Uppsalakonstnären Ulf Leijons försvunna dotter söks i SVT:s återupplivade program "Arvinge okänd". Hon försvann från Sverige redan under sitt första levnadsår.

Uppsalakonstnären Ulf Leijon avled i december 2022. Då startade ett letande efter hans försvunna dotter som föddes 1968. Nu tar SVT-programmet "Arvinge okänd" över detektivarbetet.

Uppsalakonstnären Ulf Leijon avled i december 2022. Då startade ett letande efter hans försvunna dotter som föddes 1968. Nu tar SVT-programmet "Arvinge okänd" över detektivarbetet.

Foto: Tomas Lundin

Reality-tv2024-08-27 05:00

– Ulfs dotter är född 1968, men under drygt 50 år hörde min make inte något från henne, vi visste inte om hon gift sig, om hon vara kvar i livet, ingenting. Jakten på att få tag på henne tilltog när min make avled och det enda jag hade var en adress i USA från 1968. Juristerna jag anlitade kammade noll med den, säger Petal Leijon Roberts.

Det är Mark Levengood som är Kattis Ahlströms nya parhäst när "Arvinge okänd" nu återkommer i SVT efter tre år och fyra säsonger. Han har fått i uppgift att söka reda på dottern till Uppsalakonstnären Ulf Leijon som avled i december 2022. Hans änka Petal Leijon Roberts har i alla år vetat om den försvunna dottern och själv försökt hitta henne.

undefined
Petal Leijon Roberts är den avlidna Uppsalakonstnären Ulf Leijons änka. Hon medverkar i "Arvinge okänd" som letar efter Ulf Leijons försvunna dotter.

– Sedan 1970-talet har vi inte hört av henne. Sista gången var när hon fyra år. Eftersom vi inte hörde något antog vi att hon kanske inte ville veta av sin pappa. Han fick betala underhåll men kanhända att hennes mammas nya man inte ville att Ulf skulle ha kontakt, säger , säger Petal Leijon Roberts.

Vad kände Ulf själv?
– Det vet jag inte. Män är inte så framfusiga med sina känslor. Det är klart man undrade men jag ville inte riva upp eventuella sår, säger Petal Leijon Roberts.

undefined
Journalisten, programledaren och författaren Mark Levengood medverkar i SVT:s "Arvinge okänd" och har varit hem till Petal Leijon Roberts i Uppsala för att intervjua henne om hennes mans försvunna dotter.

Mark Levengood kom hem till Petal Leijon Roberts för att intervjua henne om Ulf Leijon. 

– Mark var trevlig, mycket lätt att ha att göra med, precis som han är i programmen. Men jag kunde inte berätta så mycket om Ulfs tid på 60-talet. Då bodde jag inte i Sverige. Jag och Ulf gifte oss 1982, säger hon.

Det är socialnämnden som utreder om den avlidne har några släktarvingar, då tillsätts en god man och en släktutredning görs. Om en arvinge inte hittats inom fem år går arvet till Allmänna arvsfonden. I det här fallet vände sig den gode mannen direkt till "Arvinge okänd". 

undefined
DNA-detektiven Fredrik Mejster försöker leta upp släktingar till avlidna personer i nya säsongen av "Arvinge okänd" i SVT.

Uppsalabon och DNA-detektiven Fredrik Mejster är den som har koll på släktleden i SVT:s "Arvinge okänd".

– I programmet utgår vi från en person som dött utan kända arvsberättigade släktingar. Men hur många i utlandet sitter och tittar i Post- och Inrikes Tidningar där arv kungörs, om de har rätt till något arv? Det händer ju inte! Och även om det finns släktingar tappar de sin rätt till arvet om de inte hört av sig inom fem år. Det är fallen inom den femårsperioden vi tittar på, säger Fredrik Mejster. 

Hur det går för Levengood och Mejster att hitta Ulf Leijons dotter får vi se i avsnitten fem och sex. Första avsnittet sänds 29 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!