"Antikrundan" fick folk att strömma till Botan

"Antikrundans" besök i Uppsala på tisdagen formade sig till en folkfest av det mer stillsamma slaget. "Att stå här i kön och småprata med folk är en del av upplevelsen", sade Knivstabon Christin Nyman.

Under förmiddagen ringlade kön sig från Orangeriets framsida genom Botaniska trädgården bort till entrén närmast Carolina Rediviva.

Under förmiddagen ringlade kön sig från Orangeriets framsida genom Botaniska trädgården bort till entrén närmast Carolina Rediviva.

Foto: Klara Nyth Stålberg

Reality-tv2024-09-03 17:00

Redan tidigt på morgonen började människor köa inne i Botaniska trädgården. Målet var att ta sig fram till "Antikrundans" specialister som stod redo i och utanför Orangeriet.

Klockan tio öppnades dammluckorna. Men någon flodvåg av speedade antikfanatiker sköljde knappast fram. Snarare flöt den ringlande kön av människor fram i samma långsamma tempo som Fyrisån. Disciplinen var påtaglig, stämningen god. "Keep calm and carry on" löd devisen.

– Visst, vårt maskineri är väloljat vid det här laget och det flyter på bra i dag. Plus att vi har de två viktigaste förutsättningarna på plats – bra väder och massor av människor på gott humör, sade Pernilla Månsson Colt, producent för SVT:s succéprogram och långkörare, ett par timmar senare.

undefined
Pernilla Månsson Colt, känd från bland annat trädgårdsprogram i SVT, är producent för "Antikrundan".

Första säsongen av "Antikrundan" spelades in redan 1988 på initiativ av antikvitetshandlaren Bo Knutsson. Han hör sedan starten till programmets experter och är fortfarande delaktig i produktionen. Till hans specialområden hör glaskonst, något som Uppsalabon och ex-riksdagspolitikern Maria Gardfjell fick erfara.

Hon hade bland annat med sig en glasvas, skapat av en för henne okänd konstnär i Kosta i början av 1900-talet. Den fick Bo Knutsson upp ögonen för redan i kön.

– Nu är jag inbokad till ett filmat inslag efter lunch, konstaterade Maria Gardfjell belåtet.

En annan som hade stora förhoppningar och möjligen också goda chanser att komma med i det färdiga programmet var Anders Nyman från Börje. Han hade med sig två meterhöga, klarröda träfigurer.

– Så vitt jag vet rör det sig om fertilitetsgudabilder från Indonesien. Jag ropade in dem på en auktion i Hälsingland för 150 kronor. Nu pryder de ett av rummen i det missionshus jag bor i, sade han.

undefined
Anne Lundberg gled runt bland de köande i Botaniska trädgården och gjorde inslag till programmet som sänds i början på 2025.

Ett annat udda föremål var Li Lindqvists sälbössa från Gräsö. Hon är framför allt nyfiken på hur gammalt vapnet är.

– Den har tillhört släkten länge och är ett arvegods. Jag har ju sett gamla fotografier när säljägarna låg på isen utanför Gräsö, iförda vita dräkter. Då användes sådana här gevär, säger hon.

Prylar, antikviteter och kuriosa i all ära. Inspelningen av "Antikrundan" är också en folkfest, låt vara i det mer stillsamma segmentet.

 – Att stå här i kön och småprata med folk är en del av upplevelsen, sade Knivstabon Christin Nyman.

I början på 2025 sänds den nya säsongen av "Antikrundan" från Uppsala och ytterligare fem städer.

undefined
Anne Lundberg är programledare för "Antikrundan" sedan 2001.
undefined
Rickard Thunér, en av "Antikrundans" experter undersökte och värderade föremål hela dagen.
undefined
Bo Knutsson är programmets "grand old man". Det var han som tog initiativet till att starta "Antikrundan" i slutet av 1980-talet.
undefined
Uppsalabon och ex-riksdagspolitikern Maria Gardfjell hade med sig en vas tillverkad av en glaskonstnär på Kosta för drygt 100 år sedan.
undefined
Anders Nyman från Börje ropade in ett par fruktbarhetsgudar i trä på en auktion i Hälsingland. Troligen skapades de i Indonesien, men hur gamla de är har han ingen aning om.
undefined
Det gjordes massor med tv-inslag under "Antikrundans" besök i Botaniska trädgården. Magnus Broni fixade ljudet.
undefined
Designkläder, kan det vara något för "Antikrundan"?
undefined
Daniel Björk från Uppsala tog med sig en dekorationssköld i mässing som han var nyfiken på att få veta mer om.
undefined
Små prylar och halvstora möbler. Det mesta fanns representerat i kön i Botaniska trädgården.
undefined
Under förmiddagen ringlade kön sig från Orangeriets framsida genom Botaniska trädgården bort till entrén närmast Carolina Rediviva.
undefined
Magnus Bexhed, till vardags vd för Uppsala auktionskammare, var förstås på plats under inspelningen.
undefined
Lång kö. Visst, men faktum är att den rörde sig framåt i sakta mak under hela dagen.
undefined
Sussie Andersson från Skyttorp tog med sig en stor skylt som en gång prydde Bodéns velociped-reparationsverkstad i Uppsala
undefined
Marie Johansson från Järlåsa tog med sig hunden Daisy som sällskap. Hon ville gärna få ett utlåtande om keramik som tillverkats vid Uppsala-Ekeby.
undefined
"Paradise"-deltagaren Andreas Montoya visade upp en keramikhäst skapad av italienaren Aldo Londi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!