"Rädsla för ras och vithet i Uppsala"

Ännu ett framträdande av Tobias Hübinette, forskare vid Mångkulturellt centrum i Botkyrka, har ställts in vid Uppsala universitet.

14 oktober 2013 14:09

Den 7 oktober var det ett föredrag om rasism och antirasism vid Utrikespolitiska föreningen som ställdes in av arrangören på grund av ”säkerhetsskäl”. Måndagen den 14 oktober ställdes även Queerseminariet in, där Hübinette skulle ha medverkat på temat humor och förtryck. Den här gången var det Hübinette själv som lämnade återbud, till följd av att universitetet beslutat att sätta in vakter vid seminariet på grund av hans medverkan.

”Jag kan inte acceptera att vakter har kallats in bara för att jag är en av deltagarna”, säger Hübinette, som i andra sammanhang brukar framträda utan vakter, i en intervju med bloggen ”Queers mot kapitalism”. Han säger vidare att han ser Uppsala universitets reaktioner som ”uttryck för en rädsla att dels lufta kontroversiella frågor om ras och vithet, och dels som ett uttryck för en osäkerhet kring mig som person, och som kanske inte handlar om en hotbild överhuvudtaget utan om att universitetet helt enkelt inte vill att jag ska framträda på något offentligt arrangemang i deras lokaler.”
Arrangörerna har på grund av detta beslutat att skjuta på seminariet till efter jul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!