Nu står det klart att Sveriges Radio lägger ned "Odla med P1" som producerats av Vetenskapsradion i Uppsala.
– Jag tycker att Sverige Radio måste tänka efter, säger Maj-Lis Pettersson, trädgårdsexpert i programmet.
Hon har arbetat med växtskyddsfrågor i 40 år, först på Statens Växtskyddsanstalt och sedan på SLU i Uppsala, och var med och startade "Odla" år 2004. Sedan dess har hon varit ständig expert, svarat på lyssnarnas frågor och gett tusentals tips om odling i trädgården. I dag är Maj-Lis Pettersson besviken:
– Det här är ju faktiskt ett folkbildningsprogram med mängder av trogna lyssnare som fått ställa frågor till oss som verkligen är utbildade i ämnet. Och det har rasat in frågor, folk är så himla intresserade. Vad mer kan de begära? Väldigt tråkigt, tycker jag. Det blir liksom inget kvar av public service.
Hade ni anat något?
– Ingenting. Det ligger inte i tiden att göra på det här viset, nu när närodling och klimattänk är allt mer viktigt och vi ska kunna vara lite självförsörjande med anledning av kriser, säger Maj-Lis Pettersson.
Nina Glans, kanalansvarig för P1, ser nedläggningen som oundviklig:
– Sveriges Radio måste göra besparingar på totalt 250 miljoner kronor för att anpassa oss till inflation och ökade kostnader. Det innebär att vi lägger ner en ganska betydande del av verksamheten.
Varför försvinner just populära "Odla med P1"?
– I P1 har vi ett sextiotal programtitlar under ett år och för varje titel finns det tusentals som har den som sin favorit. Alla program är älskade. "Odla" är ett sådant program.
Hon hänvisar trädgårdsintresserade till ett relativt nytt program.
– Sveriges Radio har haft två trädgårdsprogram och vi känner att vi har inte råd med det längre. Då har vi valt det andra, "Trädgården" med Pernilla Månsson Colt och John Taylor. Så lyssnarna blir inte utan trädgårdsprogram. Sedan har vi kvar den stora vetenskapsredaktionen i Uppsala, som är duktig på det här med odlingsfrågor och forskning kring det området, säger Nina Glans.
De två anställda programledarna för "Odla med P1" kommer få nya roller inom Sveriges Radio. Maj-Lis Pettersson har däremot medverkat på frilansbasis. Hon understryker att hon inte är orolig för sin egen del.
– Jag lever ju inte hur länge som helst men jag tycker att det är synd på programmet. Det är ingen som någonsin har sagt att det är tråkigt – bara tvärtom, säger Maj-Lis Pettersson.