Tre sommarpratare kommer från Uppsala

En skådespelare, en 90-talsikon och en SLU-forskare. Alexander Abdallah, Martin E-Type Eriksson och Elin Röös – alla är de från Uppsala och har tackat ja till att sommarprata i år.

Elin Röös debuterar som Sommarvärd 12 augusti.

Elin Röös debuterar som Sommarvärd 12 augusti.

Foto: Sveriges Radio

Radio2022-06-09 14:00

Hur mycket kött bör vi äta egentligen? Och är det verkligen nödvändigt att käka insekter i framtiden? Om det och mycket annat ska SLU-forskaren Elin Röös prata i sitt Sommarprogram 12 augusti.

Elin Röös forskar sedan snart 15 år om hållbara livsmedel på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Knäckfrågan är hur en växande befolkning ska mättas utan att planeten kollapsar.

undefined
Elin Röös debuterar som Sommarvärd 12 augusti.

– Att få ett eget Sommarprogram ger mig en fantastisk möjlighet att föra ut de senaste forskningsrönen och förklara för en stor publik hur sambandet mellan livsmedelproduktion och klimatpåverkan ser ut. Jag tackade ja direkt när jag fick frågan, säger Elin Röös.

Hon har inte skrivit sitt manus ännu men förmodar att programmet kommer att kretsa kring de frågor hon brukar få vid föreläsningar. Det kan handla om allt från så kallad innovativ mat, det vill säga nya råvaror och produkter, till de målkonflikter som kan uppstå i matbutiken. Hur ska man göra avvägningen mellan förpackningar med stämpeln närproducerat, svensktillverkat eller ekologiskt å ena sidan och "vanliga" livsmedel å den andra?

– Det är viktigt att vara påläst som konsument, men det är verkligen inte enkelt. Man ska också ha klart för sig att konsumenterna inte ensamma kan rädda klimatet, det krävs framför allt stora systemförändringar.

Då kommer vi in på kapitlet politik. Elin Röös anser att politikerna hamnat på efterkälken, mycket på grund av att matens klimatpåverkan är en känslig fråga och att det därför finns en motvilja mot att ta krafttag.

– Jag skulle vilja se ett politiskt ledarskap som dels erkänner problemen, dels ser till att de pengar som idag subventionerar jordbruket används till att lösa problemen. Det vore också bra med tydliga mål för hur vår kost bör se ut, sett till både klimatet och vår hälsa.

En av de saker som Elin Röös ska försöka reda ut under programmet är hur mycket kött man kan äta utan att göra för stora klimatavtryck.

– Det är komplicerat och beror på väldigt många olika saker, men som en tumregel kan man säga att vi i den rika delen av världen skulle behöva halvera vår köttkonsumtion.

Sjäv försöker Elin Röös att leva som hon lär men konstaterar att hon inte är mer än människa och att det då och då blir avsteg från "den rätta vägen".

Ett Sommarprogram ska ju innehålla musik också. Vad ska du spela?

– Jag kommer att ta hjälp av familjen för att få ihop det (skratt). Själv är jag ganska ointresserad av musik.

***

Den 30 juli sommarpratar skådespelaren och regissören Alexander Abdallah. Han föddes 1993 och är uppvuxen i Gränby i Uppsala. Förra året fick han sitt genombrott som karaktären Salim i Netflix-succén "Snabba cash". Efter det har han även bland annat medverkat i dramakomedin "Thunder in my heart". I maj 2022 blev han av tidningen Café utsedd till Sveriges bäst klädda man. 

Den 8 juli är det dags för eurodiscokungen Martin E-Type Erikssons sommarprogram. Han föddes 1965 i Uppsala men flyttade till Stockholm som barn. 

– Jag var mycket hos farmor och farfar i Norby under uppväxten. Farfar George bodde på Mellanvägen hela livet och körde taxi i 50 år, har han berättat i tidigare intervjuer. 

År 2001 släppte E-Type albumet ”Euro IV Ever” med låten ”Norby 4 Ever” som är tillägnad hans farfar.  I sitt program lovar E-Type att berätta sådant han aldrig förut pratat om. 

Sommar i P1

Sommar i P1, är ett program i Sveriges Radio som varje sommar sänds i P1 med start klockan 13:00. Det första programmet sändes den 29 juni 1959. 

"Sommar, sommar, sommar" av Sten Carlberg används som signaturmelodi. Han skrev melodin sommaren 1952 när han var ute och seglade i Stockholms skärgård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!