Dygna med vattenrallen och busksångaren

Nattlig fågelsång åtta timmar i sträck står på menyn när Sveriges Radio upprepar fjolårets lyssnarsuccé "Fågelsångsnatten". En av de platser som besöks är Hjälstaviken, ett par mil sydväst om Uppsala.

Didrik Vanhoenacker

Didrik Vanhoenacker

Foto: Bengt Olofsson, Naturhistoriska riksmuseet

Radio2021-05-26 18:46

Den ljusa försommarnatten blir aldrig helt tyst. Nattaktiva fåglar sjunger även under den del av dygnet när de flesta av oss sover. En som ofta går ut och lyssnar på gratiskonserterna är Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och entusiastisk fågelskådare. 

Natten mot lördag agerar han expertkommentator när P1-programmet "Naturmorgon" sänder direkt från Hjälstaviken och ytterligare fyra platser. Från midnatt och fram till klockan åtta på lördagsmorgonen pågår sändningen.

– Det ska bli jättekul att vara med. Hjälstaviken hör till landets fem bästa fågelsjöar och vi kommer nog att få höra många olika fåglar sjunga, säger Didrik Vanhoenacker.

I fjol sändes "Fågelsångsnatten" för första gången. Närmare 400 000 lyssnare följde sändningen, en siffra som egentligen inte förvånar Didrik Vanhoenacker.

– Intresset för naturen är på väg uppåt och har fått ytterligare en skjuts av pandemin. Många vill komma ut i skog och mark, och att titta på och lyssna till fåglar är populärt, säger han.

I år sänds programmet en månad senare än i fjol, vilket gör att sammansättningen på den näbbiga kören blir lite annorlunda.

– Fler fåglar har tillkommit nu när försommaren är här. Många av sångarna, som vass, busk-, rör- och kärrsångare, anlände ganska nyligen och är väldigt aktiva, berättar Didrik Vanhoenacker. 

Att Hjälstaviken är en ypperlig plats för fågelintresserade har flera förklaringar. Didrik Vanhoenacker kallar vattendraget för en klassisk slättfågelsjö försedd med stora vassar, betade strandängar och ett omgivande jordbrukslandskap.

– I trakterna kring Uppsala finns ovanligt många platser att besöka om man vill ge sig ut i natten och lyssna på fåglar. Längs Fyrisån söder om centrum och ned mot Flottsund finns det gott om nattaktiva fåglar. Där är det full fart så här års, säger Didrik Vanhoenacker och ger en provkarta på olika fågelläten, både vackra och märkliga.

Själv slår han ett extra slag för den sydnäktergal som just nu häckar vid Kvarnbo i Uppsalas sydvästra utkanter.

– Den sjunger mycket vackrare än den vanliga, nordliga näktergalen som har ett mer kraxande läte. Sydnäktergalen hör egentligen hemma längre söderut i Europa, men tar sig ända hit upp då och då.

I andra änden av skalan finns fåglar med ganska trista och enformiga läten.

– Vattenrallen låter som en stucken gris för mig, säger Didrik Vanhoenacker och ger ifrån sig ett besynnerligt ljud som knappast kan kallas vackert.

Men måste man ha örnkoll på alla fåglars läten och utseenden? Räcker det inte med att bara gå ut och njuta av sången och prakten?

– Givetvis räcker det långt att bara ta sig ut och uppleva naturen. Men lär man sig lite mer undan för undan så blir det roligare. Bilden blir liksom mer högupplöst när man börjar känna igen olika arter och inser vilken rikedom som finns.

Didrik Vanhoenacker betonar att det ofta går att uppleva fågelliv även om man bor inne i stan.

– Själv bor jag i ett höghus mitt i förortssmeten i Solna. Jag har stora trafikleder, Friends arena och Mall of Scandinavia in på knuten, men samtidigt finns det mindre skogspartier och parkmiljöer där fåglar häckar. Det är egentligen fantastiskt, avslutar Didrik Vanhoenacker som konstruerat ett uppländskt "nattsångarbingo", som även fungerar så att unt-läsaren kan kryssa direkt i sin smartphone.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!