Präktigt och ordningsamt

Brittisk barnuppfostran av den magiska sorten berättas det om i Nanny McPhee och den magiska skrällen. Men Emma Dahlin har sett sagomagin stelna av präktighet.

11 juni 2010 10:00

 

 

Emma Thompson spelar en magisk nanny, en Mary Poppins look-a-like, med tveksamma uppfostringsmetoder. Det är andra gången som Thompson axlar rollen som Nanny McPhee (den första filmen hade svensk premiär 2007). Båda filmer har hon också skrivit manus till samt producerat.

Nanny McPhee dyker endast upp på oväntat besök i de hushåll som uppenbart behöver hennes hjälp. Allt eftersom hon lär barnen läxor som att vara hjälpsamma och snälla, mycket till hjälp av sin magiska käpp, blir hon lustigt nog mindre och mindre ful. Vårtor i ansiktet försvinner och hennes ögonbryn går från att vara ett enda till klädsamma två.

Här besöker nannyn familjen Greens farm. Efter att Mr Green gett sig ut i kriget och de välbärgade och uppblåsta kusinbarnen från storstan kommer på besök, börjar Mrs Green (Maggie Gyllenhaal) att tappa kontrollen. Samtidigt som barnen löper amok dras hon med en efterhängsen släkting, filmens buse (Rhys Ifans), som är ute efter deras farm.

Nanny McPhee sprakar i färg och är rik på detaljer, men vad som ligger filmen i fatet är dess präktighet och att den tenderar att vara så ordningsam att den blir stel och gammalmodig. Lite fler skämt och skojigheter och lite mindre uppfostring hade varit önskvärt. Nanny McPhee och den magiska skrällen är en ganska harmlös historia som främst bör attrahera den yngre publiken, då det är mer en barnfilm än en familjefilm.

Emma Dahlin

kultur@unt.se

Film

Nanny McPhee och den magiska skrällen

Filmstaden. Regi: Susanna White. Manus: Emma Thompson, baserad på böckerna om Nurse Matilda av Christianna Brand. Foto: Mike Eley. Musik: James Newton Howard. I rollerna: Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Rhys Ifans, Ewan McGregor m.fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!