Han gör podd om religiösa sekter

Alex Letic växte upp i religiös Uppsalamiljö. Det är erfarenheter han bär med sig som programledare i podden "Sekter".

Alex Letic är uppvuxen i religiös miljö i Uppsala. Han har haft användning av erfarenheter från den tiden då han gjort podden "Sekter".

Alex Letic är uppvuxen i religiös miljö i Uppsala. Han har haft användning av erfarenheter från den tiden då han gjort podden "Sekter".

Foto: Alexander Donka

Poddradio2020-01-10 11:00

–  Jag är uppväxt i en religiös familj i Uppsala som var knuten till pingstförsamlingen här. Som barn gick jag på bönemöten och som ung hängde jag på ungdomsmöten på Livets ord. Men jag slutade rätt tidigt med det, innan jag flyttade från sta´n, berättar Alex Letic, programledare i podden "Sekter".

–  Det är ändå ingenting jag hymlar med i den här nya poddserien. Jag ser det som erfarenheter jag har haft nytta av i mitt arbete som programledare för podden.

Tio avsnitt om lika många religiösa rörelser, svenska såväl som internationella, finns färdiga i poddserien som kan höras på Spotify. Ett nytt avsnitt ska släppas varje tisdag.  Två av dem har Uppsalakoppling, det som handlar om Livets ord och det om Knutbysekten. Men det finns också avsnitt som handlar om Bagwanrörelsen och om Soltempelorden, för att nämna några fler exempel.

Det är ett produktionsbolag som gör poddserien "Sekter" för Spotify. I varje avsnitt är skådespelaren Agnes Hirdwall berättarröst och Alex  Letic gör intervjuer med forskare, experter och avhoppare. 

– Tanken är vi ska vara utforskande. Är de rörelser vi berättar om verkligen att beskriva som sekter? Vi försöker beskriva vad som kännetecknar en sekt, säger Alex Letic.

– Vi vill heller inte framställa människor som följer sin religiösa övertygelse som korkade. Jag vill verkligen att det ska framstå att människor blir medlemmar för att de längtar efter ett bättre och mer andligt liv och vill väcka förståelse för det. Mina egna erfarenheter gör att jag tycker att poddprojektet är perfekt för mig.

Det första avsnittet finns redan ute. Det handlar om "Folkets tempel".

–  Det var en väldigt intressant rörelse som började som fredsälskande och socialistisk  frikyrka i USA och slutade med  900 döda i ett massmord i Jonestown i sydamerikanska Guyana. I detta första program pratar jag med Peter Åkerbäck som är sociolog och särskilt har studerat religiösa grupper. Vi pratar om hur den här rörelsen utvecklade sig, säger Alex Letic.

Alex Letic lämnade Uppsala i 20-årsåldern då han höll på att utbilda sig till journalist och  fick praktikplats på Sveriges Radio i Stockholm. Där blev han kvar sedan.

Han har också varit programledare och reporter på SVT:s nyhetsprogram sedan dess. Under det kommande året ska han vara programledare på SVT:s "Kulturnyheterna".  

–  Men just nu är det full fokus på podden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!