Bakom Historiepodden står gymnasielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson. De är väl förberedda, som inför en historielektion – kan man gissa. Bägge har ett avspänt förhållande till mikrofonen och är väl samkörda. Ibland lite personliga på ett charmigt vis, men utan att bli långrandiga. Historiska bakgrunder är mer deras grej. Just det här avsnittet handlar aktuellt nog om kvinnliga fotbollspelare som var pionjärer.
I och med första världskriget fick kvinnor i England mer utrymme och på juldagen 1917 spelades en välgörenhetsmatch för soldaternas skull. Kvinnliga fotbollsmatcher blev populära, en match kunde ha 50 000 personer som publik. Vilket födde en rädsla att kvinnor skulle ta över fotbollen så fotbollsbyråkraterna förbjöd kvinnor att spela på förbundets arenor.
Tidsandan var att kvinnlig idrott skulle vara vacker men knappast jobbig eller aggressiv. Kvinnors spröda kroppar ansågs inte klara den idrottsliga pressen och riskerade att bli sterila, vittnade läkare om.
Poddavsnitten tar upp de mest skilda teman, och Hermansson och Olovsson är hejare på att göra ämnen fascinerande. Det känns som om historiepodden är ett bekvämt sätt att fylla en massa kunskapsluckor.