Inte med kafé eller galleri dock. Utan med tomater och blommor. 1972 övertog paret Palmén växthusen i Alsta som byggts på 1940-talet. De kompletterades med växthus från Kungsängen som fortfarande står kvar, men förvandlats till en praktfull trädgårdsanläggning som trädgårdsarkitekt Per Palmén gradvis byggt upp.
1986 avslutade man tomat- och blomsterodlingen och efter några år fick man en ny inriktning med kaféverksamhet och konstgalleri. Sedan dess har otaliga utställningar presenterats i den ljusa och spatiösa utställningslokalen, där pelargoner prunkar längs glasade väggar och vindruvor hänger i frodiga klasar framemot höstkanten. Trots ny verksamhet lever odlingslusten kvar. Tomater, blommor och köksväxter frodas i det äldsta växthuset och förser kaféet med färskvaror.
Alsta trädgårdar har haft vinterstängt några månader. Men det betyder inte att verksamheten varit vilande. Det sker ständigt förändringar. Man bygger om eller till. Väggar målas, hyllor snickras och just nu arbetar Per för fullt med att ställa i ordning ett par bodar som skall bli klara till sommaren.
– Den ena boden ska heta Higgeldy Piggeldy, ett engelskt uttryck som ungefär betyder ”hur som helst”. Det passar bra för i boden kommer det att finnas litet av varje, ler Margareta Palmén och förklarar att hon fått idén till namnet från en tv-serie. – Den andra boden ska disponeras av skräddarmästare Kristina Makroff och får förstås heta Skräddarmästaren. Där kommer man att hitta spännande textila ting.
Årets utställningar är som vanligt många och varierande. Först ut är mor och dotter Eva och Elin Sundström från Skogstibble. Båda har ett förflutet i hantverkskollektivet Vicke Vire i Örsundsbro (numera nedlagt). Eva är verksam i Kaleido i Uppsala och har under många år varit lärare på Wiks folkhögskola i färgning, vävning, formgivning, broderi och textilt återbruk. I Alsta ska hon huvudsakligen ställa ut mattor.
– Jag växte upp med en vävstol i barnkammaren, berättar hon och minns hur hon satt och låtsasstickade när hon var fyra år. Intresset för hantverk är alltså livslångt. Hon tycker om att prova sig fram och upptäcka nya lösningar. Ofta med färgglatt resultat som i mattorna i slarvtjälls-teknik.
Dottern Elin studerar keramikkonst på Högskolan för Konsthantverk och Design i Göteborg och har tidigare studerat på Cappellagården på Öland. Gården startades 1960 av Carl Malmsten med visionen "en skola för gestaltande arbete, där hand och ande ställs i skapande samverkan" . Hemma i Skogstibble har Elin inrett en keramikverkstad i brygghuset. Elin har tidigare arbetat med bruksgods. Numera intresserar hon sig för det konstnärliga uttrycket och tar ofta inspiration från naturen. Utställningarna pågår 14 april till 14 maj.