Efter välkomstord och klockringning bjöd Lagunda kyrkokör och Chorus ENA på skönsång under ledning av kyrkomusiker Lena Westberg. De ljuva vår- och sommarpsalmerna ackompanjerades av James Kelhoffer på trumpet och fågelkvittrer.
Kyrkoherde Carin Åblad-Lundström berättade om pingsten, hänryckningens tid, den tid då den helige Anden gav sig tillkänna för Jesu lärjungar tio dagar efter hans himmelsfärd. Kyrkoherden tog också upp problematiken kring hur många gäster som får rymmas i Lagunda församlings tio kyrkor. Brandmyndigheten har bestämt att de flesta kyrkor bara får ta emot 50 besökare. Det handlar om utrymning och beredskap vid brand.
– Här i Nysätra finns förslag på att öppna upp en dörr i sakristian för att få en godkänd utrymningsväg. Men när det gäller förändringar i kyrkomiljön är det länsstyrelsen som bestämmer. Så vi hamnar i kläm mellan två myndigheter, konstaterade Carin Åblad-Lundström.
Dagens kollekt går till Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stift.
Efter den andliga spisen bjöds det på korv med bröd, kaffe och traditionella jordgubbstårtor, som damerna i Nysätra kyrkliga syförening bakar och bjuder på. Inne i Nysätra kyrka berättade komminister Håkan Nilsson om vandringsutställningen Luthertriptyken, som uppmärksammar Martin Luther (1483-1546) och 500 år med reformationen. Bälingebygdens församling är initiativtagare till utställningens tre ikoner som målats av Christina Lundström, utbildad ikonograf vid Atens konstakademi.
På Pingstdagen fanns också ett unikt tillfälle att bese ett exemplar av Gustav Vasas bibel från 1541.
Många passade också på att titta in i Nysätra skolmuseum, som i år är extra aktuellt, då den svenska folkskolan fyller 175 år. Museet har skapats av lärare/rektor Rudolf Bergvall och invigdes 1976 i den gamla småskolan byggd 1851.
Och efter några varma, välkomnande och innehållsrika timmar vandrade pingstfirarna hemåt i denna ljuva sommartid.