Nu är vinnaren utsedd

Serieskaparna bakom Uppsalaserien 1000 ögon, Daniel Thollin och Jonas Andersson har utsetts av läsarna till september månads kulturprofiler.

6 oktober 2013 10:08

I fem seriealbum har de låtit skräcken ta plats i Uppsala.
Seriemakarna fick nästan hälften, 48 procent, av läsarrösterna och vann därmed omröstningen som avslutades i fredags på unt.se. De två andra kandidaterna, var kulturnattsgeneralen Sofie Blomgren och Eva Källander, organisatör av Indiska kulturfestivalen. Totalt har 522 personer röstat.
– När vi såg vilka som var våra medtävlande kände vi oss väldigt ödmjuka. Inte trodde vi att vi skulle vinna över dem, säger Jonas Anderson.
– Men kanske vi har lite fler yngre kontakter och läsare som gärna hänger ”på nätet” och har röstat på oss. I alla händelser är vi väldigt glada för detta.

Han menar att serier länge har befunnit sig i utkanten av den etablerade kulturen. Men under senaste tiden har medier blivit allt bättre på att uppmärksamma genren.
– Vi har länge befunnit oss i vårt eget lilla hörn i det kulturella Uppsala. Fast under de senare åren har det börja komma fler yngre i bekantskapskretsen som gör serier.

Jonas Anderson arbetar som illustratör och grafisk formgivare, medan Daniel Thollin arbetar inom ungdomspsykiatrin. Enbart seriemakeriet är det ingen som försörjer sig på.

Arbetet med seriealbumssviten 1000 ögon började som ett beställningsuppdrag från Seriezoonen. Det är en Uppsalabutik specialiserad på serier som ville börja ge ut seriealbum också.
– Jag och Daniel kände inte varandra tidigare, mer än att vi hade pratat när vi träffats i butiken. Den är som en liten knutpunkt här i Uppsala för serieintresserade, säger Jonas Anderson.

Under själva kulturnatten 14 september var det releaseparty för den femte boken i serien, 1000 ögon: Fylgia. Till detta senaste album samarbetade de med Anders Björkelid, som är författare. Precis som tidigare utspelar sig serien i Uppsala i akademiska kretsar där skräckfyllda händelser inträffar. Otäckt bra, tyckte UNT:s recensent om albumet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe