Nya filmchefen vill sänka biomomsen: "För dyrt"

Anna Croneman lämnade ett toppjobb på SVT för att bli ny vd på Filminstitutet. Nu vill hon göra det billigare att gå på bio.
–Det är alldeles för dyrt, säger hon till TT.

Anna Croneman är ny vd på Filminstitutet.

Anna Croneman är ny vd på Filminstitutet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nöje2024-05-18 09:43

Efter en turbulent tid där förra vd:n Anette Novak i fjol fick sparken efter bara ett och ett halvt år på posten har Anna Croneman tagit över chefsstolen på Filminstitutet – ett jobb hon först inte ville ha.

– Jag hade absolut inga ambitioner om att jag skulle ha det här jobbet. Och jag var väldigt lycklig på det jobbet jag hade som programchef på SVT.

Men hon vill göra en insats.

– Det är säkert några som blir besvikna om jag använder ordet plikt, men jag kände att jag behövde göra något för svensk film.

Publikkris

Anna Croneman tillträder när svensk film är på bottennivån vad gäller publiken. Bara 17,1 procent av biobesökarna 2023 såg en svensk film, långt under motsvarande nivåer i grannländerna.

En av sakerna Anna Croneman vill är att få tillbaka publiken till bio. Ett sätt är att få ner biljettpriset. Hon stöder Socialdemokraternas förslag om att sänka biomomsen från 25 till 6 procent.

– Ja verkligen. Absolut. Filmen behöver alla initiativ som politiken kan ta nu.

Skälen till den svenska filmkrisen på bio är många. Förutom biljettpriserna även ändrade tittarbeteenden efter pandemin och konkurrens från strömningstjänster.

Under förrförra vd:n Anna Serners period, 2011–2021, infördes krav på mer mångfald och genustänk för att få stöd från Filminstitutet. Den linjen tänker inte Anna Croneman driva. Hon säger att det är en fara om man pratar om film som något annat än kultur eller konst.

– Jag är självklart ingen motståndare till jämställdhet och mångfald. Men även om intentionerna är goda med dessa mål så riskerar vi att det smittar av sig på själva innehållet. Det vill säga att upphovspersonerna tror att chansen att få stöd är större om man anpassar sig till de krav som egentligen ställs på helheten, på oss som aktör i en demokrati.

Filip och Fredrik

Framförallt svensk vuxenfilm går dåligt på bio. Kritikerhyllade filmer som "Syndabocken", "Bränn alla mina brev" och "Hammarskjöld" hade svårt att nå den riktigt stora publiken.

Den mest sedda svenska filmen för vuxna på länge är faktiskt Filip och Fredriks "Den sista resan". Vad säger det om Film-Sverige?

– Min personliga tolkning, förutom att Filip & Fredrik också är ett känt varumärke, är att det är en film där man får känna något. Alltså att känslorna är viktiga. Vi lever också i en sån orolig tid, så att vara tillsammans i biografen och känna saker är någonting som är ganska härligt.

Fakta: Anna Croneman

Ålder: 56 år.

Familj: Två barn.

Bor. Södermalm, Stockholm.

Favoritfilm: "I andras ögon" av Agnès Jaoui.

Svensk favoritfilm: "Kvarteret Korpen" av Bo Widerberg.

Bakgrund: Filmproducent sedan slutet av 1990-talet. Programchef för drama på SVT 2016–2024.


Fakta: Svenska filminstitutet

Svenska filminstitutet har i uppdrag att stödja produktion av svensk film, stödja visning och distribution, bevara och tillgängliggöra det svenska filmarvet och marknadsföra svensk film internationellt.

Institutet grundades 1963 med Harry Schein som drivande kraft och är beläget i Filmhuset på Gärdet i Stockholm.

Tidigare har bland annat Jörn Donner, Ingrid Edström, Lars Engqvist, Åse Kleveland, Cissi Elwin Frenkel och Anna Serner varit vd för Filminstitutet.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!