När det är skillnad på tanter och tanter

26 maj 2012 08:00

BÄSTE EUROVISION-ARRANGÖR! Om du efter veckans semifinaler i årets upplaga av Eurovision Song Contest tror att det numera är fritt fram att skicka vilka tanter som helst till tävlingen, och därmed räkna med samma framgång och uppmärksamhet som för det ryska bidraget, så tror du fel.
Det är nämligen skillnad på tanter och tanter.

OM DU SJÄLV HADE kommit med idén hade du sannolikt blivit utskrattad, i bästa fall. Om du ändå med fyrtaktsbaserad härskarteknik hade fått igenom förslaget och dessutom fått en desperat låtskrivare att nappa, hade det med all sannolikhet ändå inte funkat.
Säkert hade du nått uppmärksamhet nationellt (läs Lex Ranelid). Men hade det ändå räckt till Eurofinalen hade du varit körd.
För, det är skillnad på tanter och ryska babusjkor.

VI HADE ALDRIG sett eller hört de ryska damerna förrän i semifinalen i tisdags, ändå hade vi en relation till dem. Även om de ryska trädockorna  – babusjkor, eller matrojoska som det egentligen heter – i dag knappast är det mest populära som leksak eller souvenir, så har de sin självklara plats i vårt medvetande.
Träfigurerna gjorde entré på världsutställningen 1900, spreds över världen och fanns kanske hemma hos din farmor eller mormor, ord som båda förövrigt just heter babusjka på ryska.
I kväll är ett gäng ryska mormödrar som rappar på knagglig engelska storfavoriter till segern.
Även du kan ha svårt att inte rösta på någon som känns som din egen släkting.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!