Vibafemba-sångaren Gunnar Axelson Fisk är uppväxt i Värmland och kom tidigt i kontakt med Gustaf Frödings dikter.
– Man kan nog säga att jag speglat mitt eget liv i Frödings liv och poesi, säger Gunnar Axelson Fisk och berättar hur han drabbades av dikten "En ghasel" på gymnasiet.
– Jag minns att jag själv brottades med frågan om det verkligen går att möta en annan människa eller om man är instängd i sig själv.
I början av 2000-talet, när det blev möjligt att filma med mobiltelefoner, spelade han in en snutt där han framförde "En ghasel". Han skickade in filmen till en filmfestival och fick den antagen. Det gav blodad tand. När planerna på en scenföreställning – eller ett musikaliskt diktarporträtt som Gunnar Axelson Fisk kallar den – tog form, bestämde han sig för att göra en grundlig research.
– Jag gick till Carolina Rediviva och beställde fram Frödings enorma brevskörd. Det kändes fantastiskt att sitta där med hans handskrivna brev i original. Samtidigt insåg jag att materialet började bli oöverskådligt. Jag ville ju göra en föreställning och inte hålla en föreläsning.
Gunnar Axelson Fisk bestämde sig för att fokusera på Frödings psykiska hälsa eller kanske snarare ohälsa. Fröding vistades under långa perioder på vårdhem och sjukhus för alkoholism och psykisk sjukdom. Under flera år befann han sig på Uppsala hospital i Ulleråker.
– Startpunkten för min föreställning är Frödings begravning i februari 1911. Det blev ju en statsbegravning med 200 000 människor som följde kortegen längs Stockholms gator till Klara kyrka.
Gunnar Axelson Fisk är förundrad över att Fröding fick ett sådan storslagen hyllning.
– Jag tror att hans popularitet hänger ihop med den skörhet och humor som han förknippas med. Det är kvaliteter som är lätta att ta till sig. I Frödings diktning finns inget pretentiöst som skrämmer bort folk.
På senare år har Fröding aktualiserats inte minst via Mando Diaos album "Infruset", ett verk som Gunnar Axelson Fisk älskar. Ett par av de tonsättningarna ingår i hans föreställning "Titt ôpp ôt talltôppan", där titeln är ett citat från en Frödingberättelse om en blyg drängs försök att fria.
I huvudsak är det en enmansföreställning. Men i ett av numren får Gunnar Axelson Fisk sällskap av en hemlig gäst från Teater Blancas ensemble. Fyra föreställningar ges fram till lördag.