Helen Sjöholm i musikaldrama på Stadsteatern

I februari är det premiär för en hyllad amerikansk musikal på Stadsteatern. Regissören Ronny Danielsson håller på att ladda upp.

Musikal 11 oktober 2019 09:21

Den musikdramatiska "Bröderna Lejonhjärta" har nypremiär 30 november på Stadsteaterns stora scen. Föreställningens regissör, Ronny Danielsson, är i Uppsala för att repetera upp föreställningen med en "ny" skådespelare i rollen som Skorpan, Peshang Rad. Resten av ensemblen är dock densamma som förra säsongen. Men han är också här för att presentera "Next to normal", en musikal som ska ges i början av nästa år.

Den följer en kvinnas kamp mot bipolär sjukdom och hur hennes sjukdom påverkar hela hennes familj. 

 – "Next to normal" startade som en off off Broadwayuppsättning i New York, men gjorde succé, fick tre Tony Awards  samt Pulizerpriset. Lite otippat, för musikalen innehåller inga dansnummer eller annan glamour. Den är snarare en kammarmusikal för sex roller, berättar Ronny Danielsson.

–  Kan man verkligen göra musikal om psykiska problem? Mitt svar är ja. Jag tror vi har behov av lite mer seriösa musikaler. Den här berättar på ett drabbande sätt om våra liv här och nu.

Musikalen är skriven 2008, och har spelats bland annat på Stockholms stadsteater. Där hade Lisa Nilsson och Dan Ekborg huvudrollerna. I Uppsala kommer samma roller att göras av Helen Sjöholm och Rolf Lydahl. Martin Redhe Nord, som just nu medverkar i "Häxorna i Eastwick" på Cirkus i Stockholm, spelar parets son, som omkom för flera år sedan, men som lever i sin mammas sinne.

Ronny Danielsson ligger bakom två av Uppsala stadsteaters största publiksuccéer någonsin, "Cabaret" och "Spelman på taket". Båda gavs flera säsonger för utsålda hus. Däremot gick förra säsongens musikal, "Big fish", inte lika bra.

–   Jag hade inte väntat det. Den byggde på en film och hade en handling som var lätt att ta till sig. Men man kan aldrig veta säkert hur något ska gå.

Övriga roller i Uppsala stadsteaters version görs av James Lund, Daniel Engman och Stina Nordberg. På scenen ska också finnas en orkester under ledning av Joakim Hallin.

– Musiken går åt pophållet, men den är en ganska komplex, säger Ronny Danielsson.

–  Musikalen är ändå lätt att ta till sig, den berör på så många olika plan. Den är kul också, till exempel när pappan i familjen försöker att få familjelivet att funka, trots mammans tillstånd.

"Next to normal" är skriven av  Brian Yorkey och Tom Kitt. Calle Norlén har gjort översättningen till svenska. Premiären blir 29 februari 2020 på Uppsala stadsteaters stora scen.

 

  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa