Elever framför klassisk musikal om kärlek och gängvåld

"West side story" är lika aktuell idag som när den kom på 50-talet. Gängvåldet är lika närvarande. "Vi är bara människor allihopa, sorgerna är samma för oss alla", säger eleven Emma Janson Flygt, som gör huvudrollen i Katedralsskolans årliga musikal.

“Det är så fantastiskt att få chansen att göra en hel produktion, det är inte så ofta man får det. Och den gemenskap man får", säger Emma Janson Flygt (åk 2).

“Det är så fantastiskt att få chansen att göra en hel produktion, det är inte så ofta man får det. Och den gemenskap man får", säger Emma Janson Flygt (åk 2).

Foto: Tilde af Klintberg

Musikal2024-02-28 11:00

"Ser du inte att han är en av dem?"

"Nej, jag ser bara honom."

Det replikskiftet har fastnat hos regissören Emma Anstey som tillsammans med 90 elever från Katedralskolan sätter upp den välkända Brodwaymusikalen på Reginateatern. 

– Jag tror det är någonting vi alla behöver få med oss. Vi ser varandra så mycket för omständigheter kring oss, vi behöver försöka se varandra mer som individer. Det är det huvudpersonerna Maria och Tony gör, säger Emma Anstey. 

undefined
Här är eleverna som spelar de tio huvudrollerna. Musikalen är uppdelade i två spellag så fler får chansen att spela större roller.

Eleverna Jacob Caselunghe och Emma Janson Flygt spelar huvudkaraktärerna i ena spellaget. 

– Att Maria och Tony ändå vågar göra det ... De fick känna kärleken som modet av att bara se varandra ändå gav, säger Emma Janson Flygt. 

Katedralsskolans version av pjäsen utspelar sig i ett 50-talets Sverige. Emma Anstey hjälper eleverna att hitta sina egna uttryck och att närma sig karaktärerna. Vissa saker ligger dem nära, som åldern. 

– Men jag hoppas innerligt att våra elever inte har nära till de här gänggrupperingarna.

undefined
Regissören Emma Anstey jobbar med Uppsala Musikklassers körklasser och som musikalregissör på Katedralskolan. “Gängvåldet är väldigt aktuellt för oss i Sverige. Pjäsen handlar ju om det, en eskalering med gängvåld där personliga relationer får stora konsekvenser för hela grupper i samhället", säger Emma.

Eleverna berättar att konflikten som skildras i musikalen till sist blir allas sorg, och att kärlek är det som kopplar samman gängen. De tycker att det kan vara ett bra uppvaknande för folk, eftersom det finns så mycket splittringar i dagens Sverige. 

– Vad gör kärlek med en, vilka handlingar kan den få en att göra? säger Jacob Caselunghe.

– Men också hatet, hur långt kan det gå? svarar Emma Janson Flygt.

undefined
“Man måste blotta sig själv ganska mycket på scenen genom att ta fram många känslor. Då hamnar man nära varandra", säger Jacob Caselunghe (åk 3).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!