Dystopisk satir i årets Kattemusikal "Urinetown"

Årets uppsättning av Kattemusikalen utmanar eleverna att på ett trovärdigt sätt förmedla satir och beröra dagsaktuella dilemman.

I årets uppsättning av Kattemusikalen, "Urinetown", är det över 70 elever som medverkar i produktionen. Den spelas på Reginateatern 1-4 mars

I årets uppsättning av Kattemusikalen, "Urinetown", är det över 70 elever som medverkar i produktionen. Den spelas på Reginateatern 1-4 mars

Foto: Henrietta Driving

Musikal2023-03-02 17:00

Årets uppsättning av Kattemusikalen heter "Urinetown". Regissör Emma Anstey beskriver musikalen som en djup satir som driver med allt. 

– Det har varit utmanande att få ut det till publiken på ett trovärdigt sätt, säger hon. 

Processen har varit lång, ända sedan provspelningarna i september har arbetet varit igång. Det tror Emma Anstey är positivt, eleverna har fått chansen att bearbeta materialet och framföra det på ett övertygande sätt med äkta känslor. 

– Att bryta "den fjärde väggen" och tala direkt till publiken, som ensemblen gör, kräver mycket för att kunna göra bekvämt, säger hon. 

undefined
Melba Törnqvist och Eric Berglund är två av de fyra som spelar huvudrollerna Liv och Robert

I musikalen spelas de två huvudrollerna av fyra elever: Eric Berglund, Melba Törnqvist, Victor Carlsson och Ellen Welin, uppdelat i olika föreställningar. Alla fyra håller med om att det är otroligt kul att vara med i årets uppsättning. 

– Musikalen är ju på ett sätt storheten med att gå på Katedralskolan, säger Melba Törnqvist.

undefined
Ellen Welin och Victor Karlsson är det andra laget av huvudrollsinnehavarna för rollerna Liv och Robert

Victor Carlsson och Eric Berglund fyller i med att det är kul med alla människor de får träffa och hur stort engagemanget är. Att i år få testa på att göra musikal på riktigt har gjort att huvudrollsinnehavarna fått mersmak och gärna gör det igen.

– Förra året hade jag en liten roll, så det är en stor skillnad och det är bara kul, säger Ellen Welin. 

Den största utmaningen som eleverna upplevt är stress och press på att det ska bli bra. 

– Det är lite prestationsångest, man vet hur hög standarden brukar vara, säger Melba Törnqvist. 

– Tidspressen har också funnits där, samtidigt löser sig allting på något sätt, säger Eric Berglund. 

Victor Carlsson håller med men tycker samtidigt att pressen känns viktig. 

undefined
"Urinetown" är en dystopisk framtid och en satirisk berättelse vilket enligt regissören Emma Anstey varit en utmaning att genomföra på ett trovärdigt sätt.

"Urinetown" är skriven av Greg Kotis och skildrar en framtid där miljöförstöring gjort att vattnet tagit slut och folket måste betala för att få använda offentliga toaletter. Samtidigt föds en revolution mot makten i mötet mellan huvudrollerna Robert och Liv. Verket skrevs som en dystopisk framtid men Emma Anstey menar att det idag är en verklighet vi möter vilket gjorde att hon ville ha den som årets föreställning. 

– Idag är den inte lika absurd som den kanske en gång var. Vattenbrist, miljöförstöring och rebeller som motsätter sig makten finns. Det väcker frågan om vad man kan göra i namnet av det rätta, och vilken verklighet som är rätt, säger hon.

Musikalen spelas 1–4 mars på Reginateatern. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!