Barnboksfigurerna Babblarna intar Fyrishov

De är omåttligt populära bland de yngsta barnen. Nu gör de färgglada figurerna Babblarna turnébesök i Uppsala med en ny musikal.

De populära figurerna Babblarna bygger koja i sin nya musikal "Bibbel Babbel Bubbel" som ska ges på Fyrishov i helgen.  Föreställningen ska ha interaktiva inslag - barnen får vara med och sjunga.

De populära figurerna Babblarna bygger koja i sin nya musikal "Bibbel Babbel Bubbel" som ska ges på Fyrishov i helgen. Föreställningen ska ha interaktiva inslag - barnen får vara med och sjunga.

Foto: Anja Callius

Musikal2019-10-31 07:00

– Barnen i publiken kan verkligen sina Babblare. De behöver bara se en röd hand sticka fram ur dekoren så vrålar de "Bobbo!", berättar My Blomqvist Olsberg , manusförfattare, regissör och producent för föreställningen "Babblarna andra musikalen - Bibbel Babbel Bubbel".

Den ska ges på Fyrishov på söndag 3 november, sammanlagt tre föreställningar samma dag.

För ett par år sedan skrev My Blomqvist Olsberg den första musikalen om Babblarna som spelades över landet i 431 föreställningar. Fyra av fem artister från den första musikalen är med också i den andra.

– Det är enastående av dem att uppehålla spelglädjen. Jag är inte med själv i föreställningarna, men kan ändå säga att det är en sådan glädje  och lust från början till slut i att jobba med barnpubliken.

Babblarna är ett fenomen i småbarnsvärlden. Det handlar om sex figurer med olika färger och utseenden. Babba är brun, Bibbi gul, Bobbo röd, Dadda grön, Diddi rosa och Doddo blå.De finns bland annat  i böcker och i korta filmsnuttar på Youtube som har miljontals visningar. 

Ursprungligen skapades de för att träna förskolebarns språk och för människor med tal- och kommunikationssvårigheter i den så kallade Karlstadsmodellen på 1970-talet. Det är ett sätt att jobba strukturerat och planerat med barns språkutveckling. Språkträningen följer barnet från det allra första jollret ända in i läs- och skrivinlärningen.

Fortfarande används figurerna i uppdaterad form i den pedagogiska verksamheten på många förskolor.

I den här föreställningen får Babblarna sällskap av rollfigurerna  Faffa, Vovvo och Klonk.  Babba vill inte alls gå och lägga sig. Tillsammans med roboten Klonk vill Babba bygga en koja som de alla ska sova över i. Men Vovvo är busig och väcker Babblarna hela tiden. 

Barnen i publiken får dansa och sjunga med till både nya och gamla låtar; ”Bibbel Babbel Bubbel”, ”Grattis-låt”, ”Stompalång Tut Pling Sång”, ”Första Låten” och många, många fler. Språklek blandas med svängig musik, tal, tecken, sång och dans.

–  Jag skrev egentligen Klonk, roboten, som roll åt mig själv till den första musikalen. Men eftersom jag hade småbarn så ville jag inte turnera, berättar My Blomqvist Olsberg.

Det var hennes egen barnboksfigur, den tillåtande "Snårpan", som  Anneli Tisell på Hatten förlag, det förlag som ger ut böckerna, spelen och allt möjligt annat med Babblarna som huvudfigurer, fastnade för. Hon frågade om My Blomqvist Olsberg, som också är musikalutbildad, kunde tänka sig att skapa en musikal om Babblarna.

– Jag hade egentligen annat på gång, en egen teatergrupp och ett litet barn. Men min egen lille son kom att säga Diddi och Dadda före att han sa mamma. Först då ramlade polletten ner om vad Babblarnas popularitet handlar om, säger My Blomqvist Olsberg.

– De är skapade för barnen och inte för deras föräldrar. Figurerna har starka färger och former som är typiska för var och en av dem och de har stora ögon, något som tilltalar små barn. Dessutom presenteras de med svängig musik. 

Hon berättar att det egentligen är ett ganska enkelt manus för musikalerna som hon skrivit, där den dramaturgiska bågen är anpassad för barnpubliken.

 –  Jag har gjort mycket barnteater och tycker det är så kul! Betraktar mig som ett stort barn, själv. I den här föreställningen börjar vi jättemjukt, då vi tänker oss att småttingarna är ovana vid att vara på teater och att det blir mörkt i lokalen. 

Babblarna

Figurerna är inspirerade av  Karlstadmodellen, en träningsmodell för personer med språk-, tal- eller kommunikationssvårigheter, framtagen av professor Iréne Johansson.

De uppdaterades 2006 av författaren Anneli Tisell, animatören, illustratören Ola Schubert och illustratören Hannes Hagstrand. 

 Böcker, spel, musik och filmer med Babblarna sprids genom Hatten förlag sedan 2007.

Just nu pågår en upphovsrättslig konflikt om Babblarna mellan illustratören och förlaget. Dom i ärendet kommer i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!