Den lätt nedgångna villan mitt i Uppsala stadsträdgård fungerade tills nyligen som kontor och fikarum för kommunens parkarbetare. Planen är att den ganska snart ska bli en tillgång för Uppsalabor och besökare. Men då krävs förstås att villan fylls med ett attraktivt innehåll.
Frågan är bara vad? Kommunen uppmanar alla med idéer att höra av sig.
– Vårt förslag passar som handen i handsken, säger Kent Wennman, som driver föreningen Kulturhjältarna med bas i Hågaby.
Tillsammans med den ursprunglige idékläckaren, Anders Zaine från Uppsala musikarkiv, står Wennman bakom visionen om att förvandla tegelvillan till ett Owe Thörnqvist-museum inklusive ett rock 'n' roll-kafé med retrodesign.
– På bottenplanet tänker vi oss ett fik med arbetsnamnet Dagnys boogie-woogie-kafé. Givetvis ska det finnas en jukebox, ett tidstypisk schackrutigt golv och affischer och skivomslag på väggarna. En trappa upp vill vi skapa ett Owe-museum i det största av de tre rummen. I de andra rummen skulle man kunna ha tillfälliga utställningar, säger Kent Wennman.
De tillfälliga utställningarna kan fokusera på andra artister och tidsperioder från 1940-talet fram till 80-talet, både nationellt och ur ett Uppsalaperspektiv. Kunskap om stans musikliv i ett historiskt perspektiv saknas inte, i och med att Uppsala musikarkivs grundare Anders Zaine är med på tåget.
Han och Wennman lanserade tidigare i år idén att skapa ett liknande museum i Hågaby. Det förslaget fick ett ljummet mottagande av kommunen, som bland annat såg svårigheter med att ta emot den donation av föremål som Owe Thörnqvist sagt sig vilja göra.
– I stället vill Kulturhjältarna och Uppsala musikarkiv bilda en ekonomisk förening för att ta emot och vårda samlingen, säger Kent Wennman.
Wennman och Zaine besökte tidigare i somras Owe Thörnqvist som säger sig vara positiv till idén.
– Vi fick se hans magasinerade samling i ett förråd i Farsta och blev imponerade över mängden av föremål och hur väl dokumenterat allt var, säger Kent Wennman.
Prylarna ingick i Upplandsmuseets stora Owe Thörnqvist-utställning "Det fanns en värld bortom Norra Station", men ligger sedan snart 20 år nedpackade i lådor. Det handlar om allt från foton, teckningar, affischer, grammofonskivor, kläder och priser till musikinstrument med mera.
– Vi tror verkligen på den här idén och hoppas att kommunen fastnar för vårt förslag, säger Anders Zaine och drar paralleller till Lasse Åbergs museum i Bålsta.
Både han och Kent Wennman är övertygade om att det finns en ekonomisk potential. Dessutom menar de att platsen är väl vald.
– Både Parksnäckan och Slottskällan finns ju i närheten, två scener som förknippas med Owe. Tänk om det gick att få till en hyllningskväll i Parksnäckan på somrarna, säger Kent Wennman.
Finansieringen då? Wennman och Zaine tror att det finns en stor vilja att vara med och bidra på olika sätt. De ser både så kallad gräsrotsfinansiering och större ekonomiska bidrag som fullt möjliga. Från Uppsala kommun förväntar de sig någon form av bidrag och subventionerad hyra under uppbyggnadsfasen.
De två inväntar nu respons från Uppsala kommun, som lovat att återkomma efter semesterperioden. Om kommunen nappar är de redo att trycka på startknappen.
– Tänk att ha ett sånt här ställe igång i god tid för Owes 100-årsdag om fem år. Och samma år kan Uppsala vara Europeisk kulturhuvudstad, säger Anders Zaine.