"Vi har erbjudit ett generöst avtal"

"Jag beklagar att musikstiftelsen säger nej till det avtal vi föreslagit". Det säger Carin Åblad Lundström, kyrkoherde i Lagunda församlingen, efter beskedet om att Giresta kyrkas musikstiftelse nu upphör med sina konserter i kyrkan efter 35 år.

Carin Åblad Lundström, kyrkoherde i Lagunda församling, beklagar att det inte gått ha nå fram till en överenskommelse med Giresta kyrkas musikstiftelse.

Carin Åblad Lundström, kyrkoherde i Lagunda församling, beklagar att det inte gått ha nå fram till en överenskommelse med Giresta kyrkas musikstiftelse.

Foto: Anders Jagemo

Musik2024-07-04 16:30

Nyligen meddelade stiftelsen att den avbryter samarbetet med Giresta kyrka och Lagunda församling. Företrädare för stiftelsen, som grundades av Anders Wall 1989, uppger att de känner sig motarbetade och att det från församlingens och kyrkorådets sida saknas en vilja att fortsätta samarbetet.

Carin Åblad Lundström delar inte den bilden. Hon menar tvärtom att församlingen erbjudit ett generöst avtal och egentligen sträckt ut handen längre än vad som är rimligt.

Enligt henne blev det i fjol nödvändigt att omförhandla det tidigare löpande avtalet. Ekonomin var ett av skälen.

– Avtalet behövde revideras och uppdateras så att de speglar dagens förutsättningar. När det tidigare avtalet slöts var Giresta en egen församling, så är det inte längre, säger hon.

undefined
Giresta kyrka har varit hem för musikstiftelsens konserter i 35 år. Nu avbryts samarbetet mellan stiftelsen och Lagunda församling sedan parterna misslyckats med att komma överens om ett nytt avtal.

Idag ingår Giresta och ytterligare nio gamla församlingar i Lagunda församling. Det betyder att kostnaderna för tio tidigare församlingar med totalt tolv kyrkor ska bäras av de 3 000 medlemmarna i Lagunda församling. Majoriteten av dem är barn och pensionärer, enligt Carin Åblad Lundström.

– Vi måste se över vad vi lägger våra pengar på och kan inte ingå ett avtal som blir på bekostnad av församlingens kärnverksamhet. Enligt Kyrkoordningen hör musikstiftelsens verksamhet inte dit, säger hon.

Det handlar också om klimataspekten, enligt Carin Åblad Lundström.

– Tänk om vi skulle värma upp alla våra tolv kyrkor året runt, hur klokt vore det ur klimatsynpunkt? Vi talar om otäta, medeltida kyrkor.

En utgiftspost och stridsfråga rör just uppvärmningen av Giresta kyrka. Där har stiftelsen och församlingen inte lyckats komma överens om hur kostnaderna för helårsuppvärmning ska fördelas. Stiftelsen säger sig vilja vara med och betala men vill först se den faktiska elförbrukningen. Där står ord mot ord huruvida ett användbart beslutsunderlag presenterats.

Nästa veckas konsert med Swedish swing society blir den sista i Giresta kyrka, åtminstone i stiftelsens regi. Därefter är det stiftelsens ambition att fortsätta med stipendieverksamhet och konserter på annat håll.

Har Giresta kyrkas musikstiftelse varit en tillgång Lagunda församling?

– Det är inte det sakfrågan gäller. Det här handlar om hur avtalet ska se ut mellan församlingen och stiftelsen, alltså vilka regler som ska gälla för upplåtandet av kyrkolokalen, säger Carin Åblad Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!